Újabb dróntámadások érték Szaúd-Arábiát

A húszi lázadók ismét drónokkal támadták meg az abhai és a dzsizáni repülőteret Szaúd-Arábiában –  jelentette a jemeni felkelőkhöz köthető al-Maszíra televízió.

Az al-Arabíja hírtelevízió szerint az abhai támadásban egy ember meghalt és heten megsérültek. Úgy tudni, egy Szaúd-Arábiában élő szíriai állampolgár vesztette életét.

A nemzetközileg elismert jemeni kormányt támogató szaúdi vezetésű koalíció terrortámadásnak minősítette közleményében a húszi felkelők támadását az abhai repülőtér ellen, ugyanakkor nem tett említést a dzsizáni légikikötő elleni támadásról. Az al-Arabíja szerint a dróntámadás az abhai repülőtér parkolóját érte, hozzátéve, hogy a légikikötő időközben ismét rendesen üzemel.

A síita húszi felkelők az elmúlt hetekben a korábbiaknál több rakéta- és dróntámadást hajtotta végre szaúdi célpontok ellen. Az ellenük harcoló, szaúdi vezetésű koalíció válaszul csapásokat mért a jemeni főváros, Szanaa és Hodeida kikötőváros környékére.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező húszi síita felkelők, valamint a Szaúd-Arábia és egyéb arab országok által 2015 óta támogatott, a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz – a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz – hű erők között.

A húszik 2014 szeptemberében elfoglalták a fővárost, Szanaát, és jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá az ország nyugati-északnyugati részén. Szaúd-Arábia attól tart, hogy regionális riválisa, Irán megvetheti a lábát az Arab-félszigeten a síita lázadók térnyerésének következtében.

A konfliktusban a sajtóban rendszeresen felbukkanó összesítések szerint több ezer ember meghalt, milliók váltak földönfutóvá, és a több mint 28 millió lakos többségét éhínség fenyegeti.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »