Erdogan elérte célját: megismétlik a választást Isztambulban

A március 31-ei törökországi helyhatósági választás isztambuli eredményének érvénytelenítéséről és az ottani voksolás megismétléséről döntött hétfőn a török Legfőbb Választási Tanács (YSK), helyt adva a kormánypárt rendkívüli fellebbezésének – jelentette az Anadolu török, részben állami hírügynökség.

Az ismételt szavazást június 23-án, vasárnap tartják. A Habertürk tekintélyes török hírportál értesülése szerint a testület tagjai 7-4 arányú többséggel adtak helyt a fellebbezésnek, és azzal indokolták a döntést, hogy számos szavazatszámláló bizottságnak olyan elnöke volt, valamint olyan tagjai, akik nem közalkalmazottak.

Isztambulban a nem hivatalos végeredmény szerint rendkívül szoros versenyben, 15 évnyi kormánypárti vezetés után a legfőbb ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) jelöltje, Ekrem Imamoglu szerezte meg a főpolgármesteri széket. Imamoglu ugyan április 17-én át is vette Isztambul tartomány választási tanácsától a megbízólevelét, de a hatalmon lévő, iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) szervezett szabálytalanságokra hivatkozva már egy nappal korábban, április 16-án, több korábbi fellebbezést követően végül egy “rendkívüli fellebbezés” formájában a voksolás megismétlését kérelmezte az YSK-nál. A kormánypárt korábban az adatfeldolgozás “csúsztatásait”, a jogosulatlan állampolgárok voksolását, a hiányzó szavazatokat, valamint a számlálóbizottságok összetételét illető visszaéléseket említette példaként a szabálytalanságokra.

Bár Imamoglu lassan három hete a város főpolgármestereként tevékenykedik, az YSK mindez idő alatt az egymást követő fellebbezések és újraszámlálások miatt nem hirdetett hivatalos végeredményt.

A CHP elnökhelyettese, Engin Altay szintén a Habertürk jelentése szerint azt nyilatkozta, hogy az YSK “parancsra” hozta a hétfői döntést.

Isztambul, 2019. május 6.
Ekrem Imamoglu, Isztambul új főpolgármesterének portréi és két aktivista a török ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) isztambuli központjában 2019. május 6-án. A török Legfőbb Választási Tanács (YSK) ezen a napon – helyt adva a kormánypárt rendkívüli fellebbezésének – a március 31-ei törökországi helyhatósági választás isztambuli eredményének érvénytelenítéséről, valamint az ottani voksolás megismétléséről döntött.
MTI/EPA/Sedat Suna

A legnagyobb török városban, ahol mintegy 10,5 millió volt a választásra jogosultak száma, Imamoglu a voksok 48,80 százalékát, míg az AKP-s jelölt, Binali Yildirim a 48,55 százalékát kapta. A mostani határozat következtében Imamoglu megbízólevelét visszaveszik.

Mindeközben a CHP központi igazgatótanácsa rendkívüli tanácskozásra gyűlt össze Ankarában, és a fővárosba szólították Imamoglut is. Az AKP központi végrehajtó tanácsa ugyancsak ülésezik a késő esti órákban.

Az YSK döntésének hatására a török líra néhány perc alatt 6,01-ről 6,15-ig gyengült az amerikai dollárral szemben.

A helyhatósági választás kimenetelét a közvélemény fokozott jelentőségűnek tartja, miután ez volt az első megmérettetés a tavaly júniusi elnök- és parlamenti választás, majd az elnöki rendszer júliusi életbe lépése óta. Isztambulnak továbbá azért is jelképes súlya van, mert Recep Tayyip Erdogan török államfő 1994-től maga is volt a metropolisz főpolgármestere, és akkoriban alapozta meg népszerűségét.

Imamoglu szerint árulás a választási eredmény megsemmisítése

Az isztambuli főpolgármester hétfő este árulásnak nevezte, hogy a kormánypárt beadványa alapján a választási bizottság megsemmisítette a március végi választás eredményét, és a voksolás megismétlését rendelte el.

“Akik a döntéseket hozzák ebben az országban, árulásban vesznek részt, de mi, akik soha nem adjuk fel, meg kell, hogy őrizzük a reményt” – jelentette ki Imamoglu. Az ellenzéki politikus arra kérte támogatóit, hogy “szárítsák fel könnyeiket”. “Meglátják, együtt győzni fogunk” – hangsúlyozta több ezer híve előtt, akik a választási bizottság tagjainak lemondását követelték, és a jog és igazság jelszavakat skandálták.

Forrás: MTI/AFP

Felkapott hírek

Friss hírek

Kilőtt a Kia nyeresége

A dél-koreai autógyártó Kia Corporation nettó profitja a tavalyi összeg több mint tízszeresére nőtt az idei második negyedévben. Az óriási ugráshoz persze a tavalyi alacsony bázis is hozzájárult, de idén igen erős a kereslet a gyártó SUV modelljei iránt.

Read More »