Nem nyúlt a kamathoz a Fed

Nem változtatott az irányadó dollárkamatsávon az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve/Fed) monetáris döntéshozó testülete szerdán.

A nyíltpiaci bizottság (FOMC) szerdán befejeződött kétnapos ülésén a piaci várakozásokkal összhangban a december óta érvényes 2,25-2,50 százalékos sávban hagyta az irányadó kamatot.

A Fed a döntés indoklásában a fokozódó gazdasági kockázatokra és az inflációs nyomás várható csökkenésére hivatkozva jelezte szándékát monetáris lazító lépések megtételére az év hátra lévő részében, ami összességében akár fél százalékpontos kamatcsökkentést is jelenthet.

A szövetségi tartalékbankrendszer „megteszi a szükséges lépéseket” az immár közel tíz éve tartó gazdasági növekedés ütemének fenntartása érdekében – írja a közlemény, amelyből kimaradt a korábbi megfogalmazás, miszerint a Fed „türelemre törekszik” a kamatok módosításában.

A Fed monetáris politikai döntéshozó testülete, a monetáris tanács tagjainak már közel a fele mutat hajlandóságot nyilatkozatai alapján a kamatszint csökkentésére az elkövetkező hat hónapban. A 17 tagú tanácsból heten félszázalékos, egy nyolcadik pedig negyedszázalékos kamatcsökkentést tart elképzelhetőnek az év végéig. A tanács mindössze egy tagja lát lehetőséget kamatemelésre az idén.

A Fed legfrissebb gazdasági előrejelzése alapján a döntéshozók véleménye nem változott a növekedés és a munkanélküliség várható alakulását illetően, az inflációt azonban 1,5 százalék körül várják az idei évre, míg a márciusi kamatdöntő ülésen még 1,8 százalékot jeleztek. Várakozásaik szerint a kétszázalékos inflációs célt jövőre sem sikerül majd megközelíteni.

A kamatemelési ciklus elindulása, 2015 decembere óta kilenc alkalommal emelt kamatot a Fed, minden alkalommal 25 bázisponttal. A nyíltpiaci bizottság 2015 decembere előtt hét évig tartotta történelmi mélységben, zéró közeli szinten az alapkamatot, hogy ösztönözze a gazdasági növekedést és felpörgesse az inflációt.

Donald Trump amerikai elnök többször sürgette az amerikai monetáris politikai döntéshozókat a kamatszint csökkentésére, mégpedig gazdaságélénkítési céllal.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Kinek ajánlott a hajbeültetés? (x)

A kopaszodás nem visszafordítható folyamat, így a hajbeültetés bizonyul az egyetlen hatékony megoldásnak a problémára megszüntetésére. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy alkalmasak vagyunk-e egyáltalán a beavatkozásra, illetve hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnünk. 

Read More »