Manfred Weber marad az Európai Néppárt frakcióvezetője

A várakozásoknak megfelelően újra a német Keresztényszociális Unió (CSU) politikusát, Manfred Webert választották meg az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetőjének szerdán Brüsszelben. Az egyetlen jelöltként induló bajor politikus 156 voksot kapott az EPP alakuló frakcióülésén, további négy szavazat érvénytelen volt.

Manfred Weber volt a konzervatív erőket tömörítő pártcsalád listavezetője a május végi európai parlamenti (EP-) választáson, amelyet az EPP nyert meg, így a 46 éves politikus egyúttal az Európai Bizottság elnöki tisztségének is várományosa, azonban az még közel sem biztos, hogy ő is fogja elnyerni a posztot.

A képviselők tíz frakcióvezető-helyettest is választottak: a francia Arnaud Danjeant, a spanyol Esteban González Ponst, a holland Esther de Langét, a román Siegfried Muresant, az ír Mairead McGuinnesst, a lengyel Ewa Kopaczot, a bolgár Andrej Kovacsevet, a görög Evangelosz Meimarakiszt, a portugál Paulo Rangelt, valamint a horvát Dubravka Suicát.

Weber először Twitter-üzenetben nyilvánított köszönetet, amelyben leszögezte: a frakció minden korábbinál egységesebb és eltökéltebb abban, hogy egy jobb Európáért küzdjön.

Brüsszel, 2019. május 28.
Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője érkezik az EPP tanácskozására a rendkívüli európai uniós csúcstalálkozó előtt Brüsszelben 2019. május 28-án.
MTI/EPA/Sascha Steinbach

A szerdai szavazással az EP parlamenti frakciói közül a néppártiak alakultak meg elsőként.

Az 1972-es születésű, mérnök végzettségű Weber 15 éve tagja az Európai Parlamentnek, és 2014 óta vezeti a néppárti képviselőcsoportot.

Az EPP frakciója – amelyhez a Fidesz-KDNP képviselői is tartoznak – az új összetételű Európai Parlamentben is a legtöbb mandátumot tudhatja majd magáénak, noha előnye csökkent a többi csoporttal szemben. A mandátumok elosztását illetően a végeredmény hivatalos kihirdetése még nem történt meg.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek