Megalakult a finn kormánykoalíció

Négy hétig tartó tárgyalásokat követően ötpárti kormánykoalíció megalakulását jelentették be Finnországban. A baloldali Szociáldemokrata Pártból (SPD), a liberális Centrum Pártból, a svéd ajkúakat képviselő Svéd Néppártból, a Zöldekből és a Baloldali Szövetségből álló koalíció hétfőn mutatta be programját a finn fővárosban, Helsinkiben.

A miniszterelnök előreláthatólag a Szociáldemokrata Párt vezetője, Antti Rinne lesz, a kormány 19 miniszterét várhatóan az elkövetkező napokban fogják kinevezni.

Az ötpárti kormánykoalíció által ismertetett program egyik fő célkitűzése az infrastruktúra és a jóléti szolgáltatások fejlesztése, ahogyan az oktatásra fordított befektetések növelése is. A program nagy hangsúlyt helyez továbbá a klímaváltozás elleni küzdelemre, valamint a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésére.

„Ez a kormányprogram csökkenteni fogja a jövedelmi különbségeket a finn társadalomban” – mondta Antti Rinne a Helsinki központi könyvtárában tartott nyilvános eseményen.

A tervek szerint a többletkiadásokat az adóterhek – különösen a környezetvédelmi adó – emeléséből, a foglalkoztatás növeléséből, valamint mintegy 2,5 milliárd euró értékű állami vagyoneszköz kiárusításából finanszírozzák. A program 730 milliárd eurós többletbevételt irányoz elő adóemelésekből, a környezetvédelmi adó mellett várhatóan emelkedni fog az üzemanyagra, illetve a dohány- és az alkoholtermékekre kivetett adó is. A jelenlegi, 72,4 százalékos foglalkoztatási arányt pedig 75 százalékosra szeretnék növelni.

Rinne kiemelte: eljött az idő „befektetni a jövőbe”. A tervek között szerepel a középfokú oktatás ingyenessé tétele, valamint a tankötelezettség korhatárának 17-ről 19 évre emelése is.

Finnországban április 14-én tartottak parlamenti választásokat, amelyen az ellenzéki, baloldali finn Szociáldemokrata Párt a voksok 17,7 százalékát, az euroszkeptikus Finnek (korábban Igazi Finnek) a 17,5 százalékát szerezték meg. A jobbközép Nemzeti Szövetség 17 százaléknyi szavazatot gyűjtött össze. A kormányzó Centrum Párt 13,8 százalékot, az ellenzéki Zöldek Szövetsége pedig 11,5 százalékot tudhat magáénak. A többi párt – összesen 19 párt indult – tíz százalék alatti eredményt ért el. A koalíciót alkotó öt pártnak 117 helye lesz a 200 fős parlamentben.

Rendkívül szoros eredmény született a finn választáson

Forrás: MTI/Reuters/dpa

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »