Kampányüzemmódba kapcsolt a skót miniszterelnök

A skót miniszterelnök szerint még a jelenlegi parlamenti időszakban, vagyis 2021-ig ismét népszavazást kell tartani a skót függetlenségéről, ha Skóciát akarata ellenére kiléptetik az Európai Unióból.

Nicola Sturgeon, a Skóciát kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője az edinburghi parlamentben tartott szerdai felszólalásában kijelentette: hamarosan előterjeszti az újabb függetlenségi referendum szabályrendszerét felvázoló törvényjavaslatot. A skót kormányfő szerint még a jelenlegi skóciai parlament mandátumának lejárta előtt lehetővé kell tenni, hogy a skótok választhassanak az EU-tagság megszűnése, azaz a Brexit, illetve a független, európai nemzetként élő Skócia között.

A skót miniszterelnök, Nicola Sturgeon arrives egy megbeszélésre érkezik a Downing Streetre, 2018. március 14-én, Londonban. EPA/WILL OLIVER

A következő skóciai parlamenti választás 2021-ben esedékes, a Brexit időpontja pedig továbbra is kérdéses, a legújabb határidő, melyet az áprilisi EU-csúcson elfogadtak, 2019. október 31., de ez esetben a briteknek részt kellene venniük a májusban esedékes EP-választásokon, ami további belpolitikai bonyodalmakat okozna.

A brit EU-tagságról 2016-ban rendezett népszavazáson országos átlagban a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre, a skótok 62 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »