Kényelmes győzelemmel a kormánypárt marad hatalmon Indiában

Bejelentette választási győzelmét csütörtökön Narendra Modi hivatalban lévő indiai miniszterelnök pártja, a hindu nacionalista Indiai Néppárt (Bháratíja Dzsanata Párt, BJP). Az összes, mintegy 600 millió leadott szavazat mintegy felének összeszámlálásakor úgy tűnik, a BJP legalább 300 helyet, azaz kényelmes többséget szerzett az indiai parlament alsóházában.

Amit Shah, a kormánypárt elnöke köszönetet mondott Indiának és a Twitter közösségi portálon gratulált a miniszterelnöknek a “történelmi győzelemhez”.

“Együtt növekszünk, együtt fejlődünk, együtt építünk egy erős Indiát. India újra győzött” – írta Modi a Twitteren, miután az első részleges választási eredmények a BJP földcsuszamlásszerű győzelmét mutatták.

Az 542 hellyel rendelkező indiai alsóházban (Lok Szabha) 272 mandátumot kell megszereznie egy pártnak vagy pártszövetségnek ahhoz, hogy kormányt alakíthasson. Az összes, mintegy 600 millió leadott szavazat mintegy felének összeszámlálása utáni részeredmény szerint a BJP legalább 300 helyet szerzett az indiai parlament alsóházában.

A hindu nacionalista Indiai Néppárt (BJP) támogatói ünnepelnek az indiai parlamenti választások részeredményeinek ismertetése után Bengaluruban, 2019. május 23-án. Az április 11-én kezdődött, hétszakaszos választás végeredményét ezen a napon ismertetik. Az első részeredmények az Indiai Néppárt vezette Nemzeti Demokratikus Szövetség (NDA) koalíciójának győzelmét vetítik előre. MTI/EPA/Dzsagadis Nv

A BJP legfőbb ellenfelének számító Indiai Nemzeti Kongresszus (INC) az aktuális adatok szerint mindössze 50 helyet szerzett, szövetséges pártjaival együtt pedig összesen mintegy nyolcvanat. Az INC vezetője, Rahul Gandhi gratulált a BJP győzelméhez, valamint hozzátette: tiszteletben tartja az indiai nép döntését.

A választási kampányban az ellenzéki INC elsősorban a kormány mezőgazdasági politikáját támadta, és a fiatalok körében tapasztalható magas munkanélküliséget rótta fel a kormánypártnak, míg Modiék elsősorban a nemzetbiztonságra fókuszálva, a hindu nacionalista retorika sűrű alkalmazásával igyekeztek élét venni a bíráló hangoknak. Megfigyelők szerint ez utóbbi ártott az indiai állam világi alapjainak.

Habár az elmúlt hónapokban India és Pakisztán viszonya meglehetősen feszült volt, Imrán Hán pakisztáni miniszterelnök is gratulált az indiai miniszterelnöknek.

“Gratulálok Modi miniszterelnöknek a BJP és a szövetséges pártok választási győzelméhez. Bízom benne, hogy együtt dolgozhatok vele a dél-ázsiai béke, fejlődés és prosperitás érdekében” – írta csütörtöki Twitter-bejegyzésében a pakisztáni miniszterelnök. 

A világ legnagyobb demokráciájában, a több mint 1 milliárd 365 milliós lakosságú Indiában mintegy 900 millió a szavazásra jogosultak száma. A dpa hírügynökség úgy tudja, hogy a szavazásra jogosultak mintegy 65 százaléka, nagyjából 600 millió ember járult az urnákhoz. 

A hét szakaszban lebonyolított voksolás április 11-én kezdődött és május 19-én ért véget. A szavazásokat szórványos erőszak kísérte. A dpa hírügynökség tudósítása megjegyezte: szakértők becslése szerint az indiai választás költsége több mint 6 milliárd euró lehetett.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/APA/dpa/Hszinhua/Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek

Négy hétre lezárják Szingapúrt

Szingapúr a világ egyik legkevésbé fertőzött országa, a koronavírus-járvány első hulláma óta nem volt érzékelhető növekedés az esetszámokban, a napi új fertőzöttek száma utoljára tavaly szeptemberben járt napi 50 felett és eddig összesen 31-en haltak meg a betegségben az 5,89 millió lakossal rendelkező országban.

Read More »