„Új, merész” Brexit javaslat kerülhet a parlament alsóháza elé Londonban

Theresa May brit miniszterelnök szerint a kormány „új, merész” javaslatot terjeszt az alsóház elé, amikor a jövő hónapban szavazásra bocsátja a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) törvénybe iktatását célzó tervezetet.

A konzervatív párti kormányfő a The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lapnak írt cikkében olyan „javított intézkedéscsomagnak” nevezte a beterjesztendő törvényjavaslatot, amelyhez véleménye szerint támogatást lehet nyerni a parlamentben.

May nem ismertette közelebbről a tervezetet, csak annyit közölt, hogy a kabinet a jövő héten tekinti át részletesen a változtatásokat.

Jeremy Corbyn, a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője a BBC televíziónak nyilatkozva vasárnap kijelentette: pártja nem látta még az új tervezetet, de ő nem hallott semmi olyasmit, ami arra vallana, hogy az alsóházban eddig háromszor elvetett Brexit-megállapodáshoz képest a kormány törvényjavaslata alapvető újdonságokat tartalmazna. Corbyn hozzátette: a Munkáspárt „ez idő szerint” továbbra sem támogatja a Brexit-egyezményt.

Theresa May a minap bejelentette, hogy a június 3-ával kezdődő héten az alsóház elé terjeszti a Brexit-megállapodásban foglaltak törvénybe iktatását célzó tervezetet. Ez nem ugyanaz az elvi határozati javaslat a Brexit-megállapodás jóváhagyásáról, amelyet az alsóház eddig háromszor elvetett. Ez a tervezet egy jogszabályalkotó célú indítvány lesz, a kilépés törvénybe foglalásának átfogó menetrendjével, jóllehet a részletei egyelőre nem ismertek.

Vasárnap megjelent cikkében a brit kormányfő felfedte: a kabinet a jövő héten megvitatja azt is, hogy hasznos lenne-e, ha az alsóház még a Brexit-törvénytervezet beterjesztése előtt szavazásokat tartana különböző lehetséges megoldásokról, annak próbájaként, hogy melyiknek milyen támogatottsága lenne a képviselők körében.

Theresa May ugyanakkor nem árult el részleteket arról sem, hogy ha lesznek próbaszavazások, milyen opciók kerülhetnének az alsóház elé. Azt azonban megerősítette cikkében, hogy nem támogatja az újabb EU-népszavazás kiírását.

A kormányzó brit Konzervatív Párt és a Munkáspárt a kormányfő kezdeményezésére az utóbbi hat hétben több tárgyalási fordulót tartott olyan lehetséges kompromisszumos megoldásokról, amelyek elfogadása esetén Nagy-Britannia rendezett módon, megállapodással tudna kilépni az Európai Unióból. Ezek a tárgyalások nem vezettek érdemi eredményre, és Jeremy Corbyn pénteken bejelentette, hogy a Munkáspárt nem folytatja a kormánnyal az áprilisban kezdett egyeztetéseket.
Theresa Mayhez intézett levelében a Munkáspárt vezetője úgy fogalmazott, hogy a tárgyalási folyamat eljutott lehetséges végső határáig, mivel a konzervatív kormány folyamatosan destabilizálódik, cselekvési hatásköre egyre szűkebb.

Sir Keir Starmer, a Labour árnyékkormányának Brexit-ügyi miniszterjelöltje, a munkáspárti tárgyalóküldöttség vezetője már a kormánnyal kezdett tárgyalássorozat elején egyértelművé tette, hogy a Munkáspárt csak olyan megállapodást hajlandó elfogadni, amelyben szerepel népszavazás kiírásának lehetősége a Brexit feltételrendszeréről.
A Munkáspárt emellett állandó jellegű vámuniós viszonyrendszer kialakítását is elengedhetetlennek tartja az EU-val a Brexit utáni időszakra. A kormány eddig mindkét lehetőséget mereven elvetette.

Jeremy Corbyn a vasárnapi BBC-műsorban – az újabb népszavazás lehetőségét firtató kérdésre – azt mondta: bármiféle jövőbeni referendum akkor lehetséges, ha hiteles választási lehetőségek között lehet dönteni. A Munkáspárt vezetője szerint ilyenek jelenleg nincsenek, mivel a parlamentben semmiről nem sikerült megállapodni.

Forrás: MTI

  • Kapcsolódó cikkeink:

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »