Ausztria szeptember elején előrehozott parlamenti választásokat tarthat

Szeptember elején rendeznék meg az előrehozott parlamenti választást Ausztriában – derült ki Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnök és Sebastian Kurz kancellár vasárnapi találkozóját követően.

Elengedhetetlen, hogy az osztrákok esélyt kapjanak az újrakezdésre, hogy helyreállhasson a bizalom a kormányban – írta közleményében Van der Bellen.

„Erre az új kezdetre mielőbb szükség van, olyan gyorsan, amennyire az alkotmány lehetővé teszi, így azt javaslom, hogy szeptemberben tartsuk meg a választást, még szeptember elején, ha lehet” – tette hozzá az államfő.

Kurz hangsúlyozta, hogy elsődleges fontosságú számára a kormány stabilitásának és tárgyalóképességének megőrzése a választásig. Egyelőre nem tudni, hogy addig lesznek-e személyi változások a kabinetben. Az ellenzék a szabadságpárti tárcavezetők távozását követeli, és szakértőkkel töltené fel a megürült miniszteri tisztségeket.

A kancellár és az államfő a következő napokban megbeszéléseket folytat Norbert Hoferrel, az FPÖ kijelölt vezetőjével és az ellenzéki pártok irányítóival.

A szabadságpárt vasárnap délutántól tárgyal a válságra adandó válaszairól.

Kurz szombat este jelentette be, hogy felbontja a koalíciót az Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ), miután annak vezetője, Heinz-Christian Strache egy korrupciós botrány miatt lemondani kényszerült alkancellári és pártelnöki tisztségéről.

Strache szerint politikai karaktergyilkosság áldozata lett. A lemondott FPÖ-elnök úgy vélte: a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung című német lapok birtokába került videó nyilvánosságra hozását szándékosan az európai parlamenti választásokra időzítették, hogy „felrobbantsák” az osztrák kormánykoalíciót. A volt alkancellár kijelentette, hogy nem követett el semmilyen jogsértést, és minden jogi lépést megtesz az ügy tisztázása érdekében.

Forrás: MTI/dpa/Reuters

  • Kapcsolódó cikkünk:

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »