Putyin: minden ukrán lehetne orosz állampolgár

Az orosz államfő szombaton közölte, hogy Oroszország megkönnyítené az állampolgárság megszerzését az összes ukránnak, és a két ország közötti kapcsolatok javításának lehetséges jeleként felvetette azt is, hogy találkozzon Ukrajna megválasztott elnökével, Volodimir Zelenszkijjel.

Az Egy övezet, egy út fórum csúcstalálkozóján Pekingben tartózkodó Vlagyimir Putyin sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, nemcsak a két kelet-ukrajnai “köztársaság”, Donyeck és Luhanszk lakói, hanem az összes ukrán számára megkönnyítenék az orosz állampolgárság megszerzését.

Vlagyimir Putyin orosz elnök felszólal az Egy övezet, egy út kezdeményezésről (BRI) szóló második nemzetközi fórumon Pekingben 2019. április 27-én.
MTI/EPA/POOL/Szergej Ilnyickij

A Volodimir Zelenszkijjel való találkozójának lehetőségéről azt mondta, ha létrejön, először is meg kellene vitatniuk, miként vessenek véget Kijev konfliktusának az oroszbarát szakadárokkal Ukrajna délkeleti részén. Az orosz államfő azt mondta, a minszki béketervről akarna eszmecserét folytatni a megválasztott ukrán elnökkel. Zelenszkij a választási hadjárat során azt hangoztatta, hogy megválasztása esetén gyorsan felújítaná a békefolyamatot, mert “mindenki belefáradt ebbe a konfliktusba”.

  • Zelenszkij is orosz anyanyelvű
Zelenszkij múltja Oroszországgal kissé aggasztja a nacionalistákat. Bár folyékonyan beszél ukránul, ő maga orosz anyanyelvű. Emellett filmjei és televíziós sorozatai ugyanolyan jól teljesítettek Ukrajnában és Oroszországban, ahol cégének volt egy forgalmas leányvállalata.

Nem szabad alábecsülni Ukrajna Donald Trumpját

Putyin ezen lépése tovább növelheti a feszültséget Oroszország és Ukrajna között, és egyben illik abba a hosszabb távú stratégiába, miszerint Oroszország egyfajta közös gazdasági uniót hozna létre a volt Szovjetunió egyes tagállamaival – akkor is, ha ehhez a másik félnek nem annyira van kedve.

Hasonló a helyzet Oroszország és Fehéroroszország között is, nekik az új orosz adózási rendszer bevezetésével és importtilalmakkal  próbálják meg elvenni a kedvüket az önállóságtól.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AP/AFP/TASZSZ/Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

Ma nyitnak az üzletek és teraszok Angliában

A hétfőn életbe lépett második átfogó enyhítési intézkedés értelmében kinyithatnak a nem alapvető közszükségleti cikkeket árusító üzletek és a belföldi turizmus is megindulhat. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 270 ezer Nagy-Britanniában - ez az adat január végén még 2 millió feletti volt.

Read More »