Putyin: minden ukrán lehetne orosz állampolgár

Az orosz államfő szombaton közölte, hogy Oroszország megkönnyítené az állampolgárság megszerzését az összes ukránnak, és a két ország közötti kapcsolatok javításának lehetséges jeleként felvetette azt is, hogy találkozzon Ukrajna megválasztott elnökével, Volodimir Zelenszkijjel.

Az Egy övezet, egy út fórum csúcstalálkozóján Pekingben tartózkodó Vlagyimir Putyin sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, nemcsak a két kelet-ukrajnai „köztársaság”, Donyeck és Luhanszk lakói, hanem az összes ukrán számára megkönnyítenék az orosz állampolgárság megszerzését.

Vlagyimir Putyin orosz elnök felszólal az Egy övezet, egy út kezdeményezésről (BRI) szóló második nemzetközi fórumon Pekingben 2019. április 27-én.
MTI/EPA/POOL/Szergej Ilnyickij

A Volodimir Zelenszkijjel való találkozójának lehetőségéről azt mondta, ha létrejön, először is meg kellene vitatniuk, miként vessenek véget Kijev konfliktusának az oroszbarát szakadárokkal Ukrajna délkeleti részén. Az orosz államfő azt mondta, a minszki béketervről akarna eszmecserét folytatni a megválasztott ukrán elnökkel. Zelenszkij a választási hadjárat során azt hangoztatta, hogy megválasztása esetén gyorsan felújítaná a békefolyamatot, mert „mindenki belefáradt ebbe a konfliktusba”.

  • Zelenszkij is orosz anyanyelvű
Zelenszkij múltja Oroszországgal kissé aggasztja a nacionalistákat. Bár folyékonyan beszél ukránul, ő maga orosz anyanyelvű. Emellett filmjei és televíziós sorozatai ugyanolyan jól teljesítettek Ukrajnában és Oroszországban, ahol cégének volt egy forgalmas leányvállalata.

Nem szabad alábecsülni Ukrajna Donald Trumpját

Putyin ezen lépése tovább növelheti a feszültséget Oroszország és Ukrajna között, és egyben illik abba a hosszabb távú stratégiába, miszerint Oroszország egyfajta közös gazdasági uniót hozna létre a volt Szovjetunió egyes tagállamaival – akkor is, ha ehhez a másik félnek nem annyira van kedve.

Hasonló a helyzet Oroszország és Fehéroroszország között is, nekik az új orosz adózási rendszer bevezetésével és importtilalmakkal  próbálják meg elvenni a kedvüket az önállóságtól.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AP/AFP/TASZSZ/Kitekintő

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »