Ma választ Spanyolország, 70% feletti részvétel várható

A szavazóhelyiségek megnyitásával vasárnap reggel 9 órakor kezdetét vette a voksolás Spanyolországban, a spanyol demokrácia történetének 14. parlamenti választásán. A közvélemény-kutatási előrejelzések szerint a voksolás kimenetele sosem volt még ennyire bizonytalan.

A választók este 20 óráig adhatják le szavazataikat az ország 8131 településén és városában, több mint 23 ezer helyszínen. A választásra jogosult 36,9 millió spanyol állampolgár közül több mint 2 millióan szavazhatnak külföldről, a legtöbben, több mint 420 ezren Argentínából.

A spanyol belügyminisztérium tájékoztatása szerint a szavazás zavartalanságát több mint 92 ezer rendfenntartó biztosítja ezen a napon országszerte. A szaktárca létrehozott egy különleges egységet is, amelynek feladata a választások eredményének befolyásolását célzó informatikai támadások kivédése. A szavazás lebonyolításának teljes költsége 138,9 millió euró.

Pedro Sánchez miniszterelnök, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkára választási kampányrendezvényt tart Badajozban 2019. április 24-én, négy nappal az előrehozott parlamenti választások előtt. A választásokat Sánchez írta ki február 15-én, miután a parlament leszavazta a kormány költségvetési javaslatát, amire több mint húsz éve nem volt példa az országban. MTI/EPA/EFE/Jero Morales

A spanyol választók 350 alsóházi (kongresszus) és 208 felsőházi (szenátus) képviselői hely sorsáról döntenek. A közvélemény-kutatási előrejelzések szerint a voksolás kimenetele sosem volt még ennyire bizonytalan, egyforma esélye van akár bal-, akár jobboldali kormány megalakulásának, de újabb belpolitikai patthelyzet is elképzelhető, amikor egyik tömb sem rendelkezik a kormányalakításhoz szükséges parlamenti többséggel. Amennyiben a választások után valamelyik politikai oldal többségbe tud kerülni, Spanyolország történetében először alakulhat koalíciós kormány.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A legutolsó, a kampánycsend előtt öt nappal nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás szerint, amelyet a GAD3 intézet készített az ABC című konzervatív napilap számára, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) a szavazatok 31,5 százalékával győzelemre, és 134-139 mandátumra számíthat a törvényhozásban. A második helyre várható a konzervatív Néppárt (PP) a szavazatok 20,1 százalékával, 81-86 közötti képviselői hellyel, harmadik lehet az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt 13,9 százalékos támogatottsággal, 42-44 mandátummal.

Az Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) radikális baloldali párttömörülés 12,1 százalék szavazatot, és ez alapján 27 képviselői helyet kaphat, míg a VOX párt a voksok 11,4 százalékára és 30-32 mandátumra esélyes – utóbbi parlamentbe jutásával 1982 óta először kerülhet újból radikális jobboldali párt a spanyol törvényhozásba. A felsoroltakon kívül hét kisebb párt, köztük katalán és baszk nacionalista erők szerezhetnek mandátumot.

A GAD3 hétfőn megjelent felmérése mintegy 8 millióra becsülte a bizonytalan szavazók számát, akik még nem döntöttek arról, hogy kire adják majd a voksukat. A különböző kutatások 71-73 százalék közötti választási részvételt jósolnak. A legutóbbi, 2016 júniusában rendezett általános parlamenti választásokon a jogosultak 69,8 százaléka szavazott Spanyolországban.
A mintegy 5 millió lakosú, kelet-spanyolországi valenciai autonóm közösségben ezen a napon regionális parlamenti választásokat is tartanak.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek