A részeredmények szerint szocialista győzelem lesz Spanyolországban

Mind a választás előtti közvéleménykutatás, mind a beérkezett részeredmények alapján a PSOE, azaz a szocialista párt győzelme várható Spanyolországban – a PSOE fölénye a részeredmények alapján a várt feletti, így akár egy gyors kormányalakítás is összejöhet.

A GAD3 közvélemény-kutatóintézet felmérése szerint, melynek eredményeit a szavazás befejezését követően tett közzé a spanyol közszolgálati televízió (RTVE), a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) a szavazatok 28,1 százalékát szerezheti meg, a párt 116-121 közötti képviselői helyre számíthat a 350 fős spanyol parlamentben – az eredmények 57,18%-os feldolgozottságánál ennél kissé többet mutatnak az adatok, 125 hellyel vezetnek a szocialisták.

Második helyen végezhet a spanyol konzervatív Néppárt (PP) 17,8 százalékos támogatottsággal és 69-73 mandátummal (részeredmény szerint 65 hely), majd az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt következik 14,4 százalékkal és 48-49 képviselővel (részeredmény szerint 56 hely).

Negyedikként juthat a törvényhozásba az Unidas Podemos radikális baloldali pártszövetség a voksok 16,1 százalékával, 42-45 mandátummal (részeredmény szerint 42 hely), majd a 10 százalék feletti pártok sorát a VOX radikális jobboldali erő zárhatja 12,1 százalékkal, 36-38 mandátummal (részeredmény szerint csak 23 hely).

A közvélemény-kutatás szerint a nagy pártok mellett nyolc kisebb párt, köztük katalán és baszk nacionalista erők juthatnak képviselethez az új, a spanyol demokrácia történetének 14. parlamentjében. Spanyolországban a választási nap folyamán nem készült exit poll felmérés, 12 ezer szavazót telefonon kérdeztek a hét folyamán a kutatók.

A választási részvétel jóval meghaladta a legutóbbi 2015-ös és 2016-os szavazói hajlandóságot; két órával a szavazóhelyiségek zárása előtt, délután 18 órakor a jogosultak 60,7 százaléka, azaz több mint 21 millióan adták le voksaikat. 2016-ban 51,2 százalék volt ez a részidős részvételi arány.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A jelenlegi állás szerint így a PSOE és a Podemos, valamint néhány kisebb baszk és / vagy katalán párt támogatásával összejöhet a baloldali többség, melyhez 176 képviselői hely megszerzése szükséges.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Nyomás alatt a DE30 a gyenge IFO adatok miatt

Vegyes mozgásokkal indult a hét a német tőzsdén, az index próbálja megvédeni a múlt hét végén beállított idei mélypontot, ezt azonban nem segítik a friss IFO hangulatindex adatok, melyek a vártnál gyengébben alakultak, és a számok megerősítik annak lehetőségét, hogy Németországra erős recesszió vár.

Read More »