Szoros eredmény a macedón elnökválasztáson, lesz második forduló

A várakozásoknak megfelelően egyik jelölt sem tudta megszerezni a voksok több mint felét az észak-macedóniai elnökválasztás vasárnapi első fordulójában, így május 5-én második fordulót tartanak.

A kormányzó Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) jelöltje, Sztevo Pendarovszki, illetve a legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali a Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) jelöltje, Gordana Sziljanovszka-Davkova jutott tovább a második fordulóba. A két jelölt szinte ugyanannyi szavazatot szerzett.

Az észak-macedóniai választási bizottság vasárnap este közölte, hogy a szavazatok 97 százalékos feldolgozottsága mellett Pendarovszki a voksok 42,72 százalékával hajszálnyival vezet Davkova előtt, aki a szavazatok 42,58 százalékát szerezte meg.

A harmadik indulót, Blerim Rekát az ellenzéki albán pártok delegálták az elnökségért folyó választási versenybe, ő a voksok 10,36 százalékát kapta. Személye már csak azért is fontos lesz, ugyanis attól függően, ki mellé áll a második fordulóban, az ő szavazóbázisa döntheti el, hogy végül ki lesz Észak-Macedónia új köztársasági elnöke. A második fordulóba csak a két legtöbb szavazatot szerző jelölt kerül be.

Szkopje, 2019. április 21.
Sztevo Pendarovszki NATO-főtárgyaló, a kormányzó Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) elnökjelöltje a sajtó képviselőinek nyilatkozik az észak-macedóniai elnökválasztás első fordulójának napján, Szkopjéban 2019. április 21-én.
MTI/EPA/Georgi Licovszki

Legfrissebb értesülések szerint a választási részvétel alig 42 százalék volt, ami a legalacsonyabb az egykori jugoszláv tagköztársaság történetében az elnökválasztások első fordulóját tekintve. Ahhoz ugyanis, hogy érvényes legyen a választás, a szavazásra jogosultak legalább 40 százalékának kellett leadnia voksát.

Most az elnökjelölteken, illetve az őket támogató pártokon a sor, hogy voksolásra buzdítsák a választópolgárokat a május 5-én megrendezendő második fordulóban, elkerülendő a szavazás megismétlését.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/APA

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »