Porosenko 2.0: taktikát váltott az ukrán elnök

Petro Porosenko hivatalban lévő ukrán államfő sárga overallban és koponyákkal díszített fekete pólókban feszítő rockzenészekkel körülvéve, az öklét ütemesen a zenére rázva és táncolva integetett támogatóinak a kijevi Olimpiai Stadion előtt vasárnap, amikor is hiába várta kihívóját, Volodimir Zelenszkij humoristát a kettejük közti nyilvános vitára, utóbbi ugyanis nem jelent meg. Porosenko viszont kihasználta az alkalmat: a vita helyett kampány-nagygyűlést rendezett, a stadion előtt összegyűlt mintegy ötezernyi hívéhez buzdító beszédet intézett, utána pedig egy sajtótájékoztatót tartott a stadionban várakozó újságíróknak.

“Örülök, hogy ma ilyen sok fiatal velünk van. Volodimir Olekszandrovics, most Kijev hangját, Ukrajna hangját és az ifjúság hangját hallod. A fiatalok velünk vannak. Ők államunk hajtóereje” – fogalmazott az elnök.

Porosenko azután gondolta újra kampányát, hogy Zelenszkij majdnem kétszer annyi szavazatot szerzett az elnökválasztás március 31-én tartott első fordulójában, mint őezt az eredményt pedig különösen a fiatalabb szavazóknak köszönhette, akiket a korrupció és a lassú változás kiábrándított a jelenlegi vezetésből.

Az elnök bocsánatot kért a múltbeli hibáiért, például azért, hogy üzlettársait és barátait ültette magas rangú hivatalokba, továbbá ígéretet tett arra, hogy – amennyiben a szavazók újabb esélyt adnak neki – átláthatóbb lesz a döntések közlése során, valamint arra, hogy több fiatalt vesz fel csapatába.

Zelenszkij többek között azt ígérte, hogy ha megválasztják, teljesen megreformálná az ukrán állam vezetését, és első intézkedésként lehetővé tenné a népszavazásokon keresztüli közvetlen demokrácia gyakorlását. Programjának egyik kulcselemeként hirdette meg az “ember mint legfőbb érték” elvet. “Az állam van az emberért, és nem az ember az államért. Az emberi méltóság tiszteletben tartása legyen az alapvető vezérelve az állam tevékenységének. A reformoknak minden ember életére kedvező hatással kell lenniük, nem csak néhány tucatnyi család számára” – fogalmazott korábban. Emellett kijelentette: azon fog dolgozni, hogy minél több nyugati befektetés érkezzen Ukrajnába. Szerinte ha a nyugatiak Ukrajnában fektetik be a tőkéjüket, az lesz az igazi védelem, “a legerősebb hadsereg” az ország számára.

Bár a befektetők egyelőre nem bíznak maradéktalanul Zelenszkijben, hiszen a showman mindeddig nem mozgott a politikai színtéren, csapata biztosította őket, hogy az ország folytatja hitelprogramját a Nemzetközi Valutaalappal.

Egy pénteken a Reutersnek adott interjújában Porosenko elmondta, hogy az első fordulóra vonatkozó stratégiája azt volt hivatott elősegíteni, hogy emlékeztesse az ukránokat arra: legyenek büszkék az országukra és ne hallgassanak az orosz véleményre, miszerint Ukrajna bukott állam. Ez lehetővé tette számára, hogy világgá kürtölje az olyan eredményeket, mint az ukránok vízummentességének biztosítása az Európai Unió országaiban, a hadsereg megerősítése, valamint a Moszkvától független új ukrán ortodox egyház létrejöttében játszott szerepe.

A második fordulóban azonban taktikát váltott: sokkal bűnbánóbb hangot ütött meg szavazókkal szemben, miközben Zelenszkijről azt kommunikálta, hogy csak egy ripacs populista.

“Először is, néhány ember csalódott az ukrán vezetésben. Az ő szívükhöz kell szólnunk, kopogtatnunk kell az ajtajukon és eléjük kell állnunk, mondván: meghallottuk a hangotokat, értjük, mire van szükségetek” – fogalmazott Porosenko. “Ne higgyetek a populistáknak, ne higgyetek abban, hogy egy bonyolult kérdést egyszerűen meg lehet oldani. Emlékezzetek, országunk háborúban áll” – tette hozzá.

A hivatalban lévő államfő arra a kérdésre válaszolva, hogy tartogat-e meglepetést a tarsolyában az elnökválasztás hajrájában, így válaszolt: “Egyértelműen, igen”.

Kijev, 2019. április 14.
Az ukrán elnökválasztás második fordulójába jutott Petro Porosenko hivatalban levő államfő támogatóival találkozik a kijevi Olimpiai Stadionban tartott választási kampányrendezvényen 2019. április 14-én, egy héttel a második forduló előtt.
MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Túl kevés, túl későn?

Porosenko április 6-án találkozott a civil társadalom aktivistáival, és ígéretet tett a bűnüldözés megreformálására, amely magában foglalja a különböző szervezetek szétválasztását a gazdasági bűncselekmények vizsgálatára, ezáltal eltávolítva a fegyvert, amivel eddig kenőpénzeket vontak ki a vállalkozásokból.

“Milyen hasznos lett volna ez párbeszéd az elnök, a társadalmi aktivisták és egész Ukrajna számára, ha korábban megtörténik” – írta a találkozó után Daria Kaleniuk, a korrupcióellenes cselekvési központ ügyvezető igazgatója a Facebook-on. “Ugyanakkor nagyra értékelem a gesztust és tisztelem az elnököt azért, hogy elismerte hibáit. Ez egy erős lépés. A hibákat csak valódi tettekkel lehet korrigálni”– fűzte hozzá.

Porosenko úgy véli, hogy ha elég gyorsan lép, még van esélye visszájára fordítani a jelenlegi állást. Valljuk be, ennek elég kicsi az esélye, lévén a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) április 9-14. között végzett, kedden nyilvánosságra hozott felmérése alapján Zelenszkij támogatottsága csaknem a háromszorosa Porosenkóénak.

“Az állítás, miszerint a jelenlegi államfő által képviselt politika változáson megy keresztül, érthető. A logika az, hogy megmutassa: az elnök képes a változásra, és ezáltal szélesítse szavazóbázisát. A szavak azonban nem elégségesek” – fejtette ki véleményét a téma kapcsán Fodenko Volodimir, a Penta ukrán politikai kutatóintézet igazgatója.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Elnök vagy showman?

Zelenszkij, aki semmiféle korábbi politikai tapasztalattal nem rendelkezik, mindvégig közvetlenül szólt az emberekhez egy jól megválasztott csatornán, az interneten keresztül. A hagyományos kampánygyűlések helyett vicces közösségi média-posztokon keresztül, humoristatársulatának előadásai révén, valamint A Nép Szolgája (Szluha Narodu) című televíziós vígjátéksorozatra – ami egyben a pártja neve is – való utalásokkal kommunikált. (Az említett sorozatban ő játssza az egyszerű, becsületes, bár kissé esetlen történelemtanárt, aki diákjai unszolására elindul az elnökválasztáson, és meg is nyeri azt.)

Porosenko az első forduló után indított egy csatornát a Telegram üzenetküldő alkalmazáson, amelyet Twitteren jelentett be. Ezzel megindult a csatározás a közösségi médiában is, videók sora követte egymást, amelyekben a jelöltek egyrészt egymást támadták, másrészt programjukat hirdették. Elemzők szerint a lépés azt hivatott elősegíteni, hogy az emberek megismerhessék Porosenko emberi oldalát.

A rivalizálás vasárnap tetőzött, amikor is a hivatalban lévő államfő csápolva jelent meg támogatói előtt, Zelenszkij pedig távolmaradásával tüntetett. Hétfőn a humorista aztán ebből az esetből is hasznot húzott, így bírálva Porosenkót: “Egy showman-ből lehet elnök, az viszont szomorú, hogy az elnökből showman lett”.

Forrás: Reuters / Kitekintő

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »