Ukrán elnökválasztás: továbbra is Zelenszkij a favorit

Volodomir Zelenszkij humorista elnökjelöltre az ukránok 51 százaléka, míg Petro Porosenko hivatalban lévő államfőre 21 százalékuk készül szavazni az elnökválasztás második fordulójában – derült ki a Rejting közvélemény-kutató csoport csütörtökön közzétett felméréséből.

A felmérést április 5-10. között végezték háromezer fő részvételével. A megkérdezettek 18 százaléka válaszolta azt, hogy még nem döntötte el, kire szavaz az április 21-i második fordulóban, 10 százalék pedig azt, hogy nem megy el szavazni. Azok közül viszont, akik biztosra mondták, hogy részt vesznek a választáson és már döntöttek, kire szavaznak, 71,4 százalék választja Zelenszkijt és csak 28,6 százalék készül Porosenkóra voksolni.

Ljubomir Misziv, a Rejting igazgató-helyettese elmondta, hogy míg Zelenszkij választói bázisa folyamatosan növekszik, addig a hivatalban lévő elnöké lényegében változatlan, támogatottsága nagyjából 20 százalékos.

A jogi végzettségű, humorista jelöltet minden korosztály-csoportban – még a legidősebbek körében is – többen támogatják, mint a jelenlegi államfőt. Területileg Zelenszkijre a legtöbben Kelet- és Dél-Ukrajnában készülnek szavazni, illetve az ország középső részében is neki van nagyobb támogatottsága, a nyugati régiókban pedig verseng Porosenkóval az első helyért.

A március 31-én megrendezett első fordulóban Zelenszkij végzett az első helyen a szavazatok több mint 30 százalékával, Porosenko pedig második lett, kicsit kevesebb mint 16 százalékkal.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »