Furcsa kiskaput találhatott Észak-Korea a szankciók kikerülésére

Phenjan újabban érdekelt lehet az algatermesztésben, mégpedig annak „stratégiai erőforrásként való felhasználásában” – állítja a 38North Észak-Koreával foglalkozó weboldal, amelyet az amerikai Johns Hopkins Egyetem egyik kihelyezett oktatási központja üzemeltet.

Az alga olyan növényi szervezet, amely magába foglalja a tengeri moszatot és a spirulint, és olyan univerzális erőforrás, amelynek segítségével ugyanabból a biomasszából élelmiszereket, műtrágyát, betáplált nyersanyagokat és üzemanyagot állíthatunk elő. Phenjan ilyen irányú érdeklődésének tehát van értelme, ugyanis egy bizonyos idő elteltével az algaipar fokozatosan mérsékelheti a szankciók negatív hatásait mind az ország energiaellátására, mind az élelmiszerbiztonságra.

Olyan kutatási létesítmények, amelyek nyílt tározók és akvakultúra-rendszerek kiépítésére irányulnak – ezek ugyanis kulcsfontosságúak az algák termesztéséhez – már a 2000-es évek eleje óta léteznek az országban, azonban a közelmúltban ezek az építmények szemmel láthatóan fejlődtek, komplexebbé váltak.

alga

Algatermesztés a Namhung Youth Vegyi Komplexumban. Balról jobbra: az eredeti tavak 2010-ben, építkezések és algatermesztés 2014-ben, üvegházak 2016-ban. Képek forrása: Google Earth / 38North

A zöld arany előnyei

Az elszigetelt országnak nincs hazai kőolajkészlete, valamint műtrágyája. Ennek pótlására a mezőgazdasági hiányosságok és a krónikus élelmiszerhiány miatt Phenjan már régóta megpróbál erőforrás-függetlené válni. Ez a gondolkodásmód része még a dzsucse nemzeti ideológiának is, amely a Kim-dinasztia rezsimjének szerves alkotóeleme, politikai eszmeként pedig a modern diktatúra egyik formája.

Észak-Korea nagy részben azonban továbbra is függ az üzemanyag, illetve az élelmiszerek külföldi behozatalától. Az ország történelmi szövetségese, Kína már régóta Phenjan elsődleges kereskedelmi partnere és gazdasági mentőkötele, de Peking is betiltott bizonyos energiaexportokat, hogy megfeleljen az Egyesült Nemzetek szankcióinak, sőt, az utóbbi időben egyre inkább elfordulni látszik a rezsimtől.

Az észak-koreai gazdaság tehát egyre nagyobb nyomás alatt áll, hála az ellene hozott, egyre szigorúbb büntetőintézkedéseknek. Egy magas rangú észak-koreai disszidens, Ri Jong Ho nemrég elég borús képet festett szülőföldjéről: „Nem tudom, hogy Észak-Korea képes-e túlélni egy újabb évet a gazdasági szankciók nyomása alatt, sokan fognak meghalni. Nincs elegendő élelem, a szankciók pedig ugyebár teljesen blokkolják a kereskedelmet. Ez arra kényszerítette a kormányt, hogy munkások tízezreit küldje külföldre. Az átlagos észak-koreai háztartásokban nincs áram, sőt, a fővárosban is csak napi három-négy órára van.”

Ez az, ahol az alga segíthet.

Ha feldolgozzák, az alga magas fehérjetartalommal rendelkezik, ezért kiváló étrend-kiegészítőként és műtrágyaként funkcionálhat. A fotoszintetikus szervezetet, amelyre néha csak zöld aranyként utalnak, gyakran használják a fejlődő országokban az alultápláltság elleni küzdelem során, valamint úgynevezett szuperélelmiszerként is forgalmazzák.

A SUPERFOOD – azaz szuperélelmiszer – elnevezés az ételeknek azt a kis csoportját illeti meg, melyek az átlagosnál jóval nagyobb mennyiségben tartalmazzák az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagokat, ásványi anyagokat és vitaminokat. Bizonyos szempontból teljesen hétköznapi, minden háztartásban fellelhető élelmiszerekről van szó – olyanokról, mint például a méz vagy a kakaó –, a tudományos vizsgálatok azonban bebizonyították ezekről az ételekről, hogy kimagaslóan jó hatással vannak az egészségünkre, betegségmegelőző, immunerősítő, nem egyszer gyógyító hatással rendelkeznek. A szuperételek fontos kritériuma, hogy teljesen természetesek, nem tartalmaznak mesterséges adalékokat, természetes formájukban fogyaszthatók. (Wikipédia)

Ugyanezek az algák ugyanakkor körülbelül 20 százaléknyi lipideket is tartalmaznak, amelyek felhasználhatók bioüzemanyag előállításához.

Kilenc észak-koreai létesítmény adatainak felhasználásával a 38North feljegyzései szerint évente 2851 tonna alga biomassza állítható elő. Ez körülbelül 1425,5 tonna tápanyagot tartalmaz, valamint 4075,6 hordó olajnak felel meg.

„Ha csak százszor nagyobb földterület hasznosításra kerülne a termelésben, az olajhozam a 2014-es becsült követelmények 6,5 százalékának felelne meg. Tekintettel az alga alapú olajtermelésre, alaposabb vizsgálat indokolt, hogy ezek a létesítmények a jövőben kielégítenék-e a nemzetbiztonsági követelményeket, de előzetesen elmondható, hogy ez nem kizárt” – áll a dokumentumban.

Forrás: CNBC / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »