Lassul az ázsiai térség gazdasági növekedése

Az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB) előrejelzése szerint a makacsul fennálló kereskedelmi feszültségeknek és a globális kereslet mérséklődésének következtében bár idén és jövőre is erős marad, mégis lassul a gazdasági növekedés üteme a fejlődő ázsiai országokban.

Szerdán közzétett prognózisukban az ADB elemzői azt valószínűsítették, hogy a tavalyi 5,9 százalék után idén 5,7 százalékra, jövőre pedig 5,6 százalékra csökken az ázsiai-csendes-óceáni térség 45 országát tömörítő régió gazdasági növekedésének üteme. Az iparilag fejlett Hongkongot, Kínát, Dél-Koreát, Szingapúrt és Tajvant kivéve a régió maradék negyven országában tavaly 6,4 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP). Idén várhatóan 6,2 százalékra, jövőre pedig 6,1 százalékra mérséklődik a növekedés mértéke.

Legutóbb, tavaly decemberben az ADB még azzal számolt, hogy 2018-ban 6,0 százalékkal, 2019-ben pedig 5,8 százalékkal nő a GDP a 45 országban.

„A növekedés összességében stabil marad, a régió legtöbb országában a hazai fogyasztás erős lesz vagy bővül, ami enyhíti az export lassulásának hatását” – mutatott rá Szavada Jaszuzuki, az ADB főközgazdásza, hozzátéve ugyanakkor, hogy a kilátásokat övező bizonytalanságok továbbra is jelentősek.

A legnagyobb kockázatot az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus jelenti, ugyanis az elhúzódó tárgyalások tovább fokozzák a világgazdasági bizonytalanságokat. Veszélyt jelent továbbá a pénzpiacok változékonysága, valamint az is, hogy esetleg gyorsan lassul a gazdasági növekedés a fejlett országokban és Kínában.

Korábbi cikkünk a témában: A Kína elleni pótvámok Ázsia többi részét is rosszul érinthetik

Az ADB arra számít, hogy az idén az Egyesült Államok, az Európai Unió és Japán gazdasága együttesen 1,9 százalékkal bővül, jövőre pedig 1,6 százalékra lassul az ütem, mivel az Egyesült Államokban szigorítják a fiskális és a monetáris feltételeket, Nagy-Britannia pedig megállapodás nélkül léphet ki az Európai Unióból.

A régiók közül a legerősebb ütemben ismét Dél-Ázsia gazdasága bővülhet, idén 6,8 százalékkal, jövőre pedig 6,9 százalékkal. Délkelet-Ázsiában idén 4,9 százalékkal, jövőre pedig 5 százalékkal, Kelet-Ázsiában 5,7, illetve 5,5 százalékkal, míg Közép-Ázsiában mindkét évben 4,2 százalékkal nőhet a hazai össztermék.

Kínában a tavalyi 6,6 százalékos gazdasági növekedés után az idei évre 6,3 százalékos, a jövő évre pedig 6,1 százalékos bővülést várnak az elemzők. Indiában viszont a tavalyi 7,0 százalékról idén 7,2 százalékra, jövőre pedig 7,3 százalékra gyorsulhat a GDP-növekedés üteme.

Az infláció alacsony marad a fejlődő ázsiai országokban: a stabil élelmiszer- és üzemanyagáraknak köszönhetően 2019-ben és 2020-ban is 2,5 százalékra várható a pénzromlás üteme.

Bár a feltörekvő ázsiai országok devizái a tavalyi év második felében némiképp erősödtek, az árfolyamok változékonysága problémát jelenthet, különösen azokban az országokban, amelyek adóssága amerikai dollárban denominált kötvényekben fekszik. A szigorúbb külső finanszírozási feltételek hatását tompíthatja a megfelelő monetáris és makroprudenciális politika, a regionális politikai párbeszéd és a hazai tőkepiacok erősítése.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »