Brazília mégsem nyit nagykövetséget Jeruzsálemben

Korábbi kijelentéseihez képest visszakozott Jair Bolsonaro brazil elnök: országa izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe való áthelyezése helyett inkább kereskedelmi képviseletet nyitna ott. A brazil államfő egy főváros környéki katonai támaszponton tartott megemlékezésen beszélt erről a sajtónak helyi idő szerint csütörtökön.

Bolsonaro már novemberben felvetette, hogy az ország izraeli nagykövetségét Jeruzsálembe költöztetné Tel-Avivból. Röviddel vasárnapra tervezett izraeli látogatása előtt azonban visszakozni látszott.

„Donald Trump amerikai elnöknek kilenc hónapra volt szüksége, hogy az Egyesült Államok nagykövetségnek áthelyezéséről döntsön” – emlékeztetett Bolsonaro. „Lehet, hogy egy kereskedelmi képviseletet nyitunk Jeruzsálemben” – tette hozzá a brazil elnök újságíróknak.

Sajtójelentések szerint a brazil diplomáciai képviselet átköltöztetése felbosszantaná Brazília fontos kereskedelmi partnereit a muszlim világban. A latin-amerikai állam ugyanis az iszlám étkezési szokásoknak megfelelő (halal) húsok egyik legnagyobb exportőre a világon.

A muszlim országokban nagy felháborodást és tüntetéshullámot váltott ki az, hogy Donald Trump amerikai elnök 2017 decemberében elsőként bejelentette: az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának.

Az izraeli kormány szerint Jeruzsálem Izrael örök és oszthatatlan fővárosa, míg a palesztinok a város keleti, Izrael által megszállt részén képzelik el leendő államuk központját. Az Egyesült Államok már át is helyezte külképviseletét Jeruzsálembe, tavaly májusban nyitották meg.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »