Ausztrália elismerte Izrael fővárosának Nyugat-Jeruzsálemet

Ausztrália elismerte Nyugat-Jeruzsálemet Izrael Állam fővárosának – közölte Scott Morrison ausztrál kormányfő szombaton.

„Mostantól Ausztrália elismeri Nyugat-Jeruzsálemet, amely a kneszet (izraeli parlament) és több más kormányzati intézmény székhelye, Izrael fővárosaként” – mondta Morrison. A miniszterelnök mindazonáltal nyomatékosította, hogy az ausztrál nagykövetséget mindaddig nem helyezik át Tel-Avivból Jeruzsálembe, amíg nem születik békemegállapodás az izraeliek és a palesztinok között.

Kelet-Jeruzsálemről szólva Morrison közölte: Canberra el fogja ismerni a palesztin állam fővárosának, de ugyancsak azután, hogy létrejött egy megállapodás a kétállami megoldásról. Ezzel kapcsolatban reményének adott hangot, hogy a lépés előremozdítja az elakadt izraeli-palesztin békefolyamatot.

Ettől függetlenül Ausztrália védelmi és kereskedelmi hivatalt létesít Nyugat-Jeruzsálemben – tette hozzá a kormányfő. Korábbi beszámolók szerint Canberra konzulátus megnyitását is tervezi Jeruzsálemben.

Morrison októberben arról beszélt: nyitott arra, hogy országának nagykövetségét az Egyesült Államokhoz hasonlóan Jeruzsálembe helyezze át. Ausztráliában azonban erre széles körben mint politikai PR-fogásra tekintettek, lévén, hogy napokkal egy jelentős zsidó lakossággal bíró választókerületben tartott, Morrison pártja számára fontos időközi választás előtt jelentette be az elképzelést, amely ráadásul kiváltotta a kontinens muszlim többségű szomszédjainak, így Malajziának és Indonéziának a heves ellenkezését is. Az időközi választásokat végül Morrison pártja elbukta.

Ausztrália kész Izrael fővárosaként elismerni Jeruzsálemet

Canberra lépésének előjele volt az is, hogy az ausztráliai külügyminisztérium pénteken rendkívüli óvatosságra intette az Indonéziába, a világ legnépesebb muszlim országába utazó ausztrál állampolgárokat. Indonézia ugyanis felszólította Ausztráliát, hogy álljon el a terveitől, és ne ismerje el Jeruzsálemet Izrael fővárosának. Azzal fenyegetőzött, hogy megszakítja a szabadkereskedelmi megállapodásról szóló kétoldalú tárgyalásokat, amelyek már a végső szakaszban vannak.

A muszlim lakosságú országokban nagy felháborodást és tüntetéshullámot váltott ki Donald Trump amerikai elnök tavaly decemberi bejelentése, amely szerint az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának. A zsidók szerint Jeruzsálem Izrael örök és oszthatatlan fővárosa, míg a palesztinok a város keleti, Izrael által megszállt részén képzelik el leendő államuk központját. Az Egyesült Államok már át is helyezte külképviseletét Jeruzsálembe, idén májusban nyitották meg.

Forrás: MTI/AFP/AP/TASZSZ/dpa

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »