Erőszakos tüntetések árnyékában nyílt meg az amerikai nagykövetség Jeruzsálemben

Az Egyesült Államok hétfőn hivatalosan megnyitottnak nyilvánította izraeli nagykövetségét Jeruzsálemben, ahová annak jeleként költöztették át a képviseletet, hogy Washington elismerte a várost Izrael fővárosának. A megnyitót a nagykövetség átköltöztetése miatt számos halálos áldozatot és több száz sebesültet követelő palesztin tüntetések és nemzetközi bírálatok kísérték.

A megnyitóra videoüzenetet küldött az amerikai elnök. Ebben leszögezte, hogy Washington továbbra is teljes elkötelezettséggel kíván dolgozni a tartós izraeli-palesztin békemegállapodás elérése érdekében. „Az Egyesült Államok mindig is Izrael nagy barátja, a szabadság és a béke ügyében partnere marad” – mondta Donald Trump, hozzátéve, hogy „baráti kezet nyújt Izrael, a palesztinok és minden szomszédjuk felé”.

Az ünnepségen Trump veje és közel-keleti főtanácsadója, Jared Kushner kijelentette: „Barátaink, illetve szövetségeseink mellett állunk, és mindenekelőtt bebizonyítottuk, hogy az Egyesült Államok megteszi, ami helyes” – tette hozzá.

Jeruzsálem, 2018. május 14. Benjámin Netanjahu miniszterelnök (j) és David Friedman, az Egyesült Államok izraeli nagykövete a Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztetett amerikai nagykövetség megnyitóünnepségén 2018. május 14-én. Az Egyesült Államok a képviselet átköltöztetésével kifejezésre juttatta, hogy Jeruzsálemet ismeri el Izrael fõvárosaként. (MTI/EPA/Abir Szultan)

Jeruzsálem, 2018. május 14.
Benjámin Netanjahu miniszterelnök (j) és David Friedman, az Egyesült Államok izraeli nagykövete a Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztetett amerikai nagykövetség megnyitóünnepségén 2018. május 14-én. Az Egyesült Államok a képviselet átköltöztetésével kifejezésre juttatta, hogy Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosaként. (MTI/EPA/Abir Szultan)

„Trump elnök, elismerve a történelmet, történelmet írt” – mondta a megnyitón az izraeli kormányfő, köszönetet mondva az amerikai elnöknek a bátorságért, amellyel választási ígéretét betartotta. Beszéde végén Benjámin Netanjahu „Izrael örök, oszthatatlan fővárosának” nevezte Jeruzsálemet.

Légicsapás és erőszakos tüntetések vetettek árnyat a megnyitóra

Izrael légicsapásokat mért hétfőn a Hamász radikális palesztin szervezet állásaira a Gázai övezetben – jelentette a The Jerusalem Post című izraeli újság. Ronen Manelis dandártábornok szerint a palesztin enklávét irányító Hamász öt katonai kiképző létesítményét bombázták Dzsabaliában.

A légitámadással párhuzamosan masszív, erőszakba fordult tüntetések zajlottak a Gázai övezet határán a nagykövetség átköltöztetése miatt. A palesztin enklávé egészségügyi hatóságainak legfrissebb összesítése szerint az összecsapásokban 58 palesztin vesztette életét. A kizárólag a palesztin tüntetők oldaláról kikerült halálos áldozatok mellett 2771 palesztin sebesült meg, közülük 1373-an éles lőszerrel leadott lövésektől.

A nap folyamán több tízezer palesztin tiltakozott az enklávét Izraeltől elválasztó kerítés mellett. A tüntetők gumiabroncsokat égettek és parittyákból köveket lőttek az izraeli katonák felé, akik könnygázzal és éles lőszerrel válaszoltak a palesztinok kerítést megközelítésére tett kísérleteire. Ciszjordániában is tömegtüntetések kezdődtek. Az amerikai nagykövetség közelében is több száz izraeli arab állampolgár tüntetett, köztük öt parlamenti képviselő.

Gáza, 2018. május 14. Palesztin tüntető kötéllel a kezében égő gumiabroncsok füstjében az enklávét Izraeltől elválasztó kerítés mellett, Gáza városától keletre 2018. május 14-én. A nap folyamán több tízezer palesztin tiltakozott az amerikai nagykövetség Tel-Avivből Jeruzsálembe való átköltöztetése miatt. A palesztin egészségügyi hatóság összesítése szerint a Gázai övezet határán zajló összecsapásokban 52 palesztin vesztette életét, s több mint kétezren megsérültek. Az izraeli katonák könnygázzal és éles lőszerrel válaszoltak a palesztinok kerítést megközelítésére tett kísérleteire.(MTI/EPA/Mohammed Szaber)

Gáza, 2018. május 14.
Palesztin tüntető kötéllel a kezében égő gumiabroncsok füstjében az enklávét Izraeltől elválasztó kerítés mellett, Gáza városától keletre 2018. május 14-én. A nap folyamán több tízezer palesztin tiltakozott az amerikai nagykövetség Tel-Avivből Jeruzsálembe való átköltöztetése miatt. A palesztin egészségügyi hatóság összesítése szerint a Gázai övezet határán zajló összecsapásokban 58 palesztin vesztette életét, s több mint kétezren megsérültek. Az izraeli katonák könnygázzal és éles lőszerrel válaszoltak a palesztinok kerítést megközelítésére tett kísérleteire.(MTI/EPA/Mohammed Szaber)

A palesztin elnök hétfőn háromnapos gyászt hirdetett a Gázai övezet határán izraeli katonákkal történt összecsapásokban meghalt palesztinok emlékére. A Sky News Arabíja pánarab hírtelevízióban Mahmúd Abbász mészárlásnak nevezte a történteket, és ismételten kijelentette, hogy Washington eljátszotta közvetítői szerepét a Közel-Keleten. Abbász egyben általános sztrájkot hirdetett a palesztin területeken. Korábban hasonló bejelentést tett a Gázai övezetet több mint tíz éve irányító Hamász is.

Egyiptom orvosokat és hét mentőautót küldött a Gázai övezettel közös határára, hogy az egyiptomi el-Arís város kórházaiban segítsenek a sebesült palesztin tüntetők ellátásában – közölte Ahmed Radi egészségügyi miniszter. Az al-Vatan című hírportál jelentése szerint ugyanakkor az egyiptomi mentők készen állnak arra, hogy a Gázai övezeten belül is részt vegyenek a mentésben.

A nemzetközi közösség aggódik és tiltakozik

Rendkívüli aggodalmának adott hangot hétfőn Bécsben António Guterres ENSZ-főtitkár „a Gázából érkező, a halottak magas számáról szóló hírek miatt”.

Az Európai Unió „maximális önmérsékletre” szólította fel a Gázai övezet határán hétfőn kirobbant konfliktus résztvevőit. Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő leszögezte: Izraelnek tiszteletben kell tartania a békés tüntetéshez való jogot és az arányosság elvét a válaszlépések során, a Hamásznak és a demonstrálóknak pedig biztosítaniuk kell a megmozdulások teljes erőszakmentességét.

Az EU nyilatkozatot készült kiadni, amelyben egységesen elítélte volna az amerikai nagykövetség átköltöztetését, Csehország, Magyarország és Románia azonban – mint Jirí Ovcacek cseh elnöki szóvivő megerősítette – megakadályozta a dokumentum elfogadását.

Emmanuel Macron francia elnök az éjjel nyilatkozatban ítélte el a gázai erőszakot, sajnálatát fejezte ki a palesztin áldozatok nagy száma miatt, és megerősítette az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe történő áthelyezését ellenző álláspontját. Macron hangsúlyozta a palesztinok békéhez és biztonsághoz való jogát, miközben Izrael biztonságának védelme mellett is kiállt, és kijelentette, hogy országa továbbra is az izraeli-palesztin konfliktus kétállami megoldása mellett kardoskodik. Hivatalának közlése szerint Macron hétfőn Abdalláh jordániai királlyal és Mahmúd Abbász palesztin elnökkel is tárgyalt, és azt tervezi, hogy kedden Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel folytat megbeszéléseket.

A brit külügyminisztérium sokkolónak nevezte a Gázai övezetben zajló erőszakcselekményeket, és visszafogottságra szólította fel a két szemben álló felet. A londoni külügyi nyilatkozat hangsúlyozta, hogy „az erőszaknak ez a mértéke romboló hatással van a béke-erőfeszítésekre”. „Világosan leszögeztük, hogy Nagy-Britannia támogatja a palesztinok tüntetéshez való jogát, de ezeknek a tiltakozásoknak békéseknek kell lenniük” – állapította meg az Egyesült Királyság külügyminisztériuma. London rendkívüli aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az izraeli katonák nagy arányban használnak éles lőszert a tüntetőkkel szemben, egyúttal arra kérte Izraelt, hogy tanúsítson nagy fokú visszafogottságot.

Az Arab Liga felszólította a nemzetközi közösséget, hogy szálljon szembe ezzel a szerinte igazságtalan döntéssel és a város „jelenlegi izraeli megszállásával”. Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter a „nagy szégyen napjának” nevezte az amerikai nagykövetség jeruzsálemi megnyitását, Szaad Haríri libanoni kormányfő pedig sajnálatosnak nevezte a döntést, amely szerinte „arabok, muszlimok és keresztények millióinak haragját lobbantja lángra”.

Törökország hétfőn úgy döntött, hogy konzultációra hazahívja washingtoni és tel-avivi nagykövetét.

„Az Egyesült Államok újfent magára maradt, és egyben elvesztette közvetítőként játszott szerepét a régió konfliktusainak békés rendezési folyamatában. Törökország washingtoni és tel-avivi nagyköveteit konzultációra hazarendelték” – hangsúlyozta Bozdag az Anadolu állami hírügynökség jelentése szerint. A kormányszóvivő szerint a tragikus fejlemények miatt Törökország péntekre összehívja az 57 muszlim országot tömörítő Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) rendkívüli ülését. Ankara emellett háromnapos gyászt hirdetett a palesztin áldozatok tiszteletére.

A Dél-afrikai Köztársaság is hazarendelte konzultációra hétfőn izraeli nagykövetét a Gázai övezet határán zajló erőszakos cselekmények miatt. „A dél-afrikai kormány a lehető leghatározottabban elítéli az izraeli fegyveres erők legfrissebb erőszakos agresszióját a Gázai övezet határán. Az áldozatok békés tüntetésen vettek részt az Egyesült Államok jeruzsálemi nagykövetségének provokatív felavatásával szemben” – közölte a külügyi tárca. A dpa német hírügynökség szerint a dél-afrikai kormány régóta szimpatizál a palesztinok ügyével, és ezért már egy ideje fontolgatja, hogy csökkenti diplomáciai képviseletét Izraelben.

Tovább nő a szakadék Washington és a szövetségesei között

A washingtoni Fehér Ház kizárólag a Gázai övezetet irányító iszlamista Hamász mozgalomra hárította a felelősséget a történtekért, támogatásáról biztosítva ezzel Benjámin Netanjahu miniszterelnököt, aki az ország határainak védelmében alkalmazott önvédelemnek minősítette az izraeli hadsereg fellépését.

Diplomáciai források szerint az Egyesült Államok hétfőn az ENSZ-ben megakadályozta, hogy a Biztonsági Tanács független vizsgálatot rendeljen el a Gázai övezeti fejlemények ügyében.

Egyértelműen Izrael pártját fogva, Washington egy hét alatt már másodszor távolodott el európai szövetségeseitől, miután múlt hét kedden bejelentette, hogy Párizs, Berlin és London ellenkezése dacára kilép az Iránnal 2015-ben kötött többhatalmi nukleáris megállapodásból.

  • Előzmények
Donald Trump amerikai elnök december elején közölte, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és átköltöztetik az amerikai nagykövetséget Tel-Avivból Jeruzsálembe. Döntése nagy felháborodást és tüntetéshullámot váltott ki a muszlim országokban. A zsidók szerint Jeruzsálem Izrael örök és oszthatatlan fővárosa, míg a palesztinok annak keleti, Izrael által megszállt részén képzelik el leendő államuk központját.

Az amerikai döntés óta Guatemala és Paraguay jelezte, hogy szintén áthelyezi izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe.

Forrás: MTI/Reuters/AFP/AP/TASZSZ/ANSA/EFE/dpa/Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »