Tovább halaszthatja a kamatemelést az EKB

Az Európai Központi Bank kész minden szükséges és arányos intézkedést megtenni, így tovább halaszthatja a kamatemelést, ha a jelenlegi bizonytalan gazdasági kilátások hirtelen rosszabbra fordulnak – jelentette ki Mario Draghi, az euróövezeti jegybank elnöke szerdán Frankfurtban egy szakmai tanácskozáson.

Az EKB kormányzótanácsa márciusi ülésén új, célzott, hosszú távú refinanszírozási program elindításáról döntött a hitelezés támogatásának érdekében, változatlanul hagyta az irányadó kamatokat, egyúttal jelezte, hogy nyár helyett legkorábban is az év végén emelhet kamatot. A szeptemberben induló, 2021 márciusáig tartó új, immár harmadik alkalommal meghirdetett programban (TLTRO-III) negyedévente helyeznek ki kétéves lejáratú hiteleket.

Draghi megismételte, hogy az euróövezeti gazdaság mindent átható bizonytalansággal szembesül a világkereskedelem lassulása miatt, miközben a hazai kereslet továbbra is erőteljes. „Az EKB tovább halaszthatja a tervezett kamatemelést, ha intézkedéseket kell tennie a negatív kamatlábak hatásainak enyhítésére” – hangoztatta.

„Ahogy márciusi ülésünkön tettük, biztosítanánk, hogy a monetáris politika továbbra is alkalmazkodó legyen, kiigazítva előretekintő iránymutatásunkat (forward guidance) az új inflációs várakozások tükrözésére” – mondta Draghi, hozzátéve, hogy a külső kereslet csökkenése miatt a vállalati beruházásokat visszafogták, és növekednek az arra vonatkozó kockázatok, hogy ennek kárát látja a hazai kereslet és a foglalkoztatottság.

A bankok azon panaszáról szólva, miszerint a negatív kamatok ártanak a hitelezésnek, Draghi elmondta, hogy a gyenge nyereségesség nem következik automatikusan a negatív kamatokból, de az EKB megvizsgálja, van-e szükség kárenyhítő intézkedésekre.

„Szükség esetén el kell gondolkodnunk azokról a lehetséges intézkedésekről, amelyek révén megőrizhetjük a negatív kamatok gazdaságra gyakorolt kedvező következményeit úgy, hogy közben enyhítjük a kedvezőtlen mellékhatásokat, ha egyáltalán vannak ilyenek” – fogalmazott a jegybank-elnök.

A bankvezető elutasította azt a felvetést is, hogy a pénzintézeteknek extra támogatásra van szükségük. A legjobban teljesítő bankok arra használták az elmúlt tíz évet, hogy csökkentsék költségeiket, diverzifikálják jövedelmeiket és információs technológiai fejlesztéseket hajtsanak végre.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »