Nyár végén sem emel kamatot az EKB, esik az euró

A hitelezés fellendítésének érdekében új, célzott, hosszú távú refinanszírozási program elindításáról döntött az Európai Központi Bank kormányzótanácsa, amely a csütörtöki kamatdöntő ülés után kiadott közleményben jelezte azt is, hogy nyár helyett legkorábban az év végén emelhet kamatot.

A testület a piaci várakozásokkal összhangban ezúttal sem változtatott az irányadó kamatokon, így változatlanul hagyta az irányadó refinanszírozási műveletek 0,00 százalékos kamatlábát, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 0,25 százalékos, illetve mínusz 0,40 százalékos szintjét.

A kormányzótanács immár arra számít, hogy az irányadó kamatok legalább 2019 végéig a jelenlegi szintjükön maradnak, de addig mindenképpen, amíg szükség van erre annak biztosításához, hogy az infláció középtávon tartósan a 2 százalék alatti, de ahhoz közeli szintekhez tartson. A testület tavaly július óta mindeddig 2019 nyarát jelölte meg az első kamatemelés lehetséges időpontjaként.

Az időpont módosításával, az új refinanszírozási program elindításával és a gazdasági előrejelzés rontásával az EKB tulajdonképpen elismerte, hogy az euróövezet gazdasága a korábban vártnál lassabb ütemben növekszik a kedvezőtlen külső körülmények közepette.

A bejelentésre az euró jelentősen gyengült a dolárral szemben, a délelőtti 1,130 feletti szintről egészen 1,1295-ig.

A kormányzótanács megerősítette: az a szándéka, hogy az eszközvásárlási programban vásárolt lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztést teljes egészében továbbra is újra befekteti hosszabb időszakon keresztül, de addig mindenképpen amíg szükség van arra, hogy fenntartsa a kedvező likviditási feltételek és a meglehetősen laza monetáris politikát.

A szeptemberben induló, 2021 márciusáig tartó új, immár harmadik alkalommal meghirdetett programban (TLTRO-III) negyedévente helyeznek ki kétéves lejáratú hiteleket, hogy segítsék a kedvező banki hitelezési feltételek fenntartását és a monetáris politika hatékony érvényesítését a pénzügyi rendszerben. A célzott hosszú távú refinanszírozási programot igénybe vevő kereskedelmi bankoknak az alacsony kamatozású hitelt a magánszférába – a vállalkozásoknak és a háztartásoknak – kell tovább adniuk.

Az EKB 2014 szeptemberében indította el célzott hosszú távú refinanszírozási programját (TLTRO), amely azonban háttérbe szorult, miután 2015 márciusában megkezdődött a mennyiségi enyhítési program. A 2016 nyarán elindított második hullám egy évig tartott, és az érdeklődés jóval nagyobb is volt, mivel a hitelkamatok sokkal kedvezőbben alakultak, ugyanis a kormányzótanács az irányadó refinanszírozási kamatláb helyett a betéti rendelkezésre állás kamatához kötötte azokat.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Még mindig a Fed döntéseit emésztik a piacok

Pici elmozdulásokkal, vegyesen nyithatnak a főbb nyugat-európai értéktőzsdék pénteken. Nem várható olyan adat vagy esemény, amely új irányt diktálhatna a piacoknak, miután az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve hangnemének szigorodása meglepetést okozott a hét második felében.

Read More »