Két évnyi huzavona után mégis összeállhat a Geely-Smart üzlet

A Financial Times szerint a Daimler AG német járműipari konszern várhatóan hamarosan eladja kisautó márkája, a Smart 50 százalékát a Geely járműgyártó vállalatnak, amely a tíz legnagyobb kínai autógyártó egyike. 

A lap az információt három forrásra hivatkozva közölte, egyikük szerint a hivatalos bejelentésre az április 16-án nyíló sanghaji autószalon kezdete előtt kerül sor. Li Shufu, a kínai Geely tulajdonos-vezérigazgatója tavaly februárban jelentette be, hogy kilencmilliárd dollárért felvásárolta a Daimler részvényeinek 9,7 százalékát, és ezzel a konszern legnagyobb részvényesévé vált.

A tervek szerint a Smart 2020-tól már kizárólag elektromos modelleket kínál majd – Észak-Amerikában már 2018-ban megtörtént az átállás – , de már jelenleg is csak veszteséget termel a Daimlernek. Tavaly csupán 130 ezer Smart márkájú autót adtak el, míg Mercedes-Benzből mintegy 2,25 milliót. A kínai vállalatnak pedig már régóta a Daimlerre vonatkozó tervei között szerepel egy elektromos autókat gyártó vegyesvállalat létrehozása, így az üzlet megvalósulásának valóban van reális esélye.

A Li Shufu tulajdonában lévő Geely Holding vásárolta fel korábban a svéd Volvo Cars autógyárat, valamint a londoni fekete taxikat gyártó LEVC vállalatot is. A kínai befektető tulajdonában van még a hongkongi tőzsdén jegyzett Geely Automobile Holdings is, amely a Volvo Trucks teherautógyárban vásárolt részesedést. Ezen felül a Geely a tulajdonosa a legnagyobb malajziai autógyártónak, a Protonnak, és hozzá tartozik a brit Lotus Cars 51 százaléka is.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/TASZSZ/Reuters/Kitekintő

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »