Oroszország is beállt a sorba a Boeing-gépek ügyében

Oroszország is csatlakozott azokhoz az államokhoz, amelyek kitiltották légterükből a Boeing 737 MAX 8 és MAX 9 típusú utasszállító repülőgépeket – jelentette be csütörtökön Alekszandr Nyeradko, az orosz szövetségi légi közlekedési hatóság (Roszaviacija) igazgatója.

Nyeradko szerint a nemzetközi légügyi értesítési rendszeren (NOTAM) keresztül tájékoztatást adtak ki, hogy további értesítésig a Boeing 737 MAX 8 és MAX 9 típusoknak tilos használniuk az orosz légteret.

A Roszavijacija igazgatója elmondta azt is, hogy a tilalomnak nem szabtak időbeli korlátot, feloldása az orosz hatóság további döntésétől függ, amelyet az Egyesült Államok Szövetségi Légügyi Hatósága (FAA), valamint a Boeing repülőgépgyártó vállalat által közzétett irányelvek és közlemények tanulmányozása után fog meghozni.

Szerdán az Egyesült Államokon és Kanadán kívül Ukrajna, Irak, Brunei, Szerbia, Üzbegisztán és Grúzia is kitiltotta a típust az ország légteréből. Ezt megelőzően, kedden több európai ország után, elővigyázatosságra hivatkozva az unió repülési szerve, az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) is kitiltotta az unió teljes területéről a Boeing 737 MAX-eket.

  • Előzmények
Az Ethiopian Airlines ET302-es, Addisz Abeba-Nairobi járatát teljesítő Boeing 737-ese vasárnap zuhant le, 6 perccel a felszállás után. A tragédiát senki nem élte túl, 157-en vesztették életüket. A hatóságok már megtalálták a gép feketedobozait, Európába szállítják őket, hogy elemezzék az általuk rögzített adatokat.

Tavaly októberben az indonéz Lion Air ugyanilyen típusú gépe szintén pár perccel a felszállás után csapódott a tengerbe, a szerencsétlenségben 189-en haltak meg.

A Boeing az érintett típusok biztonságát bizonygatja, ugyanakkor a vállalat közleményében megértéssel fogadta a légi közlekedési hatóságok elővigyázatosságát.

Forrás: MTI/TASZSZ

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »