Az EP nem tudta eldönteni, mi legyen a kereskedelmi tárgyalásokkal

Sokak meglepetésére leszavazta az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi tárgyalások megkezdéséről szóló álláspontját az Európai Parlament csütörtökön.

A strasbourgi plenáris ülésen 223:198 arányban elutasították az egyeztetések megindítására és a tárgyalási mandátumra vonatkozó dokumentumot. Parlamenti források szerint az történt, hogy átment a szociáldemokrata frakció módosító indítványa, amely arról szól, hogy az európai acél- és alumíniumimportra kivetett amerikai büntetővámok visszavonásáig nem kezdődhet meg a folyamat, erre a néppárti képviselők leszavazták az egész állásfoglalást.

A szakbizottsági szinten jóváhagyott, nem kötelező érvényű határozat támogatta volna a tárgyalásokat, egyebek mellett azzal a feltétellel, hogy azok kiterjednek a gépjárművekre és az autóalkatrészekre, a mezőgazdasági termékekre viszont nem. A tárgyalások ettől függetlenül megkezdődhetnek, amennyiben az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács úgy dönt, mivel az EP-nek ebben az ügyben pusztán tanácsadói szerepe van. Az esetleges egyezményt azonban a képviselőtestületnek is ratifikálnia kell majd.

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy a tárgyalásoknak a mezőgazdaság is része legyen, amely azonban több EU-tag, főként Franciaország számára különösen kényes téma, így ennek lehetőségét kifejezetten kizárták. 

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke még tavaly júliusban megállapodott Donald Trump amerikai elnökkel, hogy tárgyalásokat kezdenek az ipari termékek vámmentességéről és a nem autóipari termékeket érintő szubvenciók eltörléséről, az egyeztetések ideje alatt pedig egyik fél sem vet ki új vámokat. Ennek ellenére sokan arra számítanak, hogy hamarosan ismét kiéleződhet a feszültség az Atlanti-óceán két partja között.

Az európai-amerikai árukereskedelem értéke tavaly nagyjából 633 milliárd eurót tett ki. Az EU-ban 4,7 millió munkahely kapcsolódik az Egyesült Államokba irányuló exporthoz.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »