Megint a menekülteken megy a vita a német kormánykoalícióban

Újabb vita kezdődött a menekültügyi szabályozásról a német kormánypártok között, ezúttal a menedékkérőknek járó juttatások ügyében – írta a Bild am Sonntag című vasárnapi német lap.

A beszámoló szerint a szociáldemokrata (SPD) vezetésű munkaügyi minisztérium újabb kísérletet tesz a menedékkérők juttatásainak rendezésére, de törekvése a koalíciós társ kereszténydemokraták (CDU) ellenállásába ütközik.

A harmadik éve húzódó ügyben kidolgozott újabb javaslat alapján emelkedne a menedékkérők szabadon felhasználható készpénz-juttatásának összege, egy egyedülálló felnőtt esetében havi 135 euróról (41 ezer forint) 150 euróra, házasok esetében fejenként 122 euróról 136 euróra. A szálláson és ellátáson felül járó, zsebpénznek is nevezett támogatás célja, hogy a menedékkérő részt vehessen a társadalmi életben, finanszírozni tudjon szabadidős, kulturális programokat.

„A zsebpénzemelés nem jó üzenet a származási országok felé, mert tovább növelheti a német menekültügyi rendszer vonzerejét” – mondta a lapnak Thorsten Frei, a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségi parlamenti (Bundestag) frakciójának helyettes vezetője.

Kiemelte, hogy most is Németország fizeti a legmagasabb összegű szociális támogatásokat, amelyek jelentős ösztönzést adnak arra, hogy a menedékkérők éppen Németországban nyújtsák be kérelmüket. Ezért inkább a megszorításokra kellene törekedni, „minden lehetőséget meg kell ragadni a támogatások csökkentésére” – mondta a CDU-s politikus.

Mint kifejtette, a lehető legnagyobb mértékben vissza kell fogni mindazon menedékkérők juttatásait, akikről megállapítják, hogy a menekültügyet szabályozó úgynevezett dublini előírások alapján kérelmük elbírálásában nem Németország, hanem valamely más EU-tagállam illetékes. Az úgynevezett Dublin-eseteknél „semmi másnak nem szabad járnia, mint egy visszaútra szóló menetjegynek” – fogalmazott Frei.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A juttatások körüli vita alapja egy 2012-ben hozott alkotmánybírósági döntés, amely szerint az államnak biztosítania kell az emberhez méltó létminimumot a menedékkérőknek, függetlenül attól, hogy mennyi ideig maradnak az országban és elfogadják-e a kérelmüket.

A testület az emberi méltóság alapelvéből levezetett létminimum fogalmára hivatkozva alkotmányellenesnek minősítette a menedékkérők ellátásáról rendelkező törvény egyes rendelkezéseit, a törvényhozás pedig új rendszert vezetett be, amely a szociális támogatás leggyakoribb formájához, a létminimum fenntartását szolgáló Hartz IV segélyhez kötötte a menedékkérők ellátását.

A rendszer alapján a menedékkérők juttatását is növelni kell, ha emelkedik a Hartz IV segély. Ez azonban 2016 óta nem történt meg, mert a törvényhozás tartományi kormányokat összefogó kamarája, a Bundesrat elutasította a munkaügyi minisztérium akkori javaslatát.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »