Megkezdődött a kínai parlament éves ülésszaka

Megkezdődött kedden Pekingben a kínai parlament, az Országos Népi Gyűlés idei éves ülésszaka.

Li Ko-csiang miniszterelnök az ülésszak megnyitásakor a kormány gazdasági prognózisát ismertette, melyet nem sokkal korábban hoztak nyilvánosságra. Elmondta, hogy a kormány 6-6,5 százalékos gazdasági növekedésre számít, a védelmi kiadások viszont ennél nagyobb mértékben, 7,5 százalékkal 1190 milliárd jüanra emelkednek. Tavaly 8,1, előtte 7, 2016-ban pedig 7,6 százalékkal emelkedtek Kína katonai kiadásai.

“Kína felgyorsítja erőfeszítéseit a védelemmel kapcsolatos tudományos kutatások és innováció területén, és fenntartja a kommunista párt abszolút ellenőrzését a fegyveres erők fölött” – szögezte le Li.

A kormány egyik szóvivője a védelmi kiadások növelését ésszerűnek és megfelelőnek minősítette a nemzetbiztonság és a katonai fejlesztések szempontjából.

Peking, 2019. március 5.
Katonazenekar karmestere vezényel a kínai parlament, az Országos Népi Gyűlés éves ülésszakának megnyitóján a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2019. március 5-én.
MTI/AP

A kínai gazdaság növekedése az elmúlt 30 évben nem volt ilyen lassú. Li a gazdaság felpörgetése érdekében többmilliárdos adócsökkentést, infrastrukturális beruházásokat és a kisvállalkozásoknak nyújtott hitelezés támogatását is bejelentette.

Azt ígérte, hogy a pekingi vezetés erőteljesebb gazdaságpolitikát fog folytatni, s nagyjából 2000 milliárd jüannal tervezi csökkenteni a vállalkozásokat sújtó adókat és egyéb terheket. A késztermékek forgalmi adóját 16-ról 13 százalékra mérséklik, a közlekedési és építőipari áfát pedig egy százalékponttal, 9 százalékra csökkentik. A kínai miniszterelnök aláhúzta, hogy idén 11 millió városi munkahely létrejöttét tűzte ki célul, és a tavalyi évhez hasonlóan 4,5 százalékon szeretné tartani a városi munkanélküliséget.

Kína tavaly már 1300 milliárd jüanos adócsökkentést hajtott végre, és lehetővé tette az városi tanácsoknak, hogy fejlesztéseiket 1350 milliárd jüan értékű kötvénykibocsátással fedezzék. Idén ez a lehetőség 2150 milliárd jüanra bővül.

A kormány 2019-ben a tavalyi 2,6 után 2,8 százalékos költségvetési hiánnyal és 3 százalékos inflációval számol – tudatta a mintegy 3000 küldöttel Li Ko-csiang az Országos Népi Gyűlés ülésén.

Forrás: MTI/Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek

Kilőtt a Kia nyeresége

A dél-koreai autógyártó Kia Corporation nettó profitja a tavalyi összeg több mint tízszeresére nőtt az idei második negyedévben. Az óriási ugráshoz persze a tavalyi alacsony bázis is hozzájárult, de idén igen erős a kereslet a gyártó SUV modelljei iránt.

Read More »

Még jobban megszűrik a turistákat a horvátok

Hétfőtől a magas fertőzöttségi arányt regisztráló, nem európai uniós országokból, például Nagy-Britanniából és Oroszországból érkezőknek a határátlépésnél az oltási igazolás mellett negatív PCR-tesztet is fel kell mutatniuk. Az emelkedő esetszámok miatt négy dalmát megyében szigorítanak a gyülekezési feltételeken is, a részleteket pénteken ismertetik.

Read More »