Nyolc tonna aranyat vihettek el a venezuelai központi bankból

Legalább 8 tonna aranyat vittek el Venezuela központi bankjából a múlt héten, ami arra utal, hogy Nicolás Maduro hivatalban lévő elnök kétségbeesetten próbál kemény valutához jutni – közölte a Reuters hírügynökség egy ellenzéki képviselőre és három kormányzati tisztviselőre hivatkozva.

A nevük elhallgatását kérő kormányzati források és Angel Alvarado, az ellenzéki többségű, de hatalmától megfosztott törvényhozás képviselője részleteket mellőzve közölték: az aranyat kormányzati gépjárművekkel vitték el, amikor a bank biztonsági őrei nem voltak jelen és Calixto Ortega bankelnök egy külföldi útján tartózkodott. „A Maduro-kormány azt tervezi, hogy illegális úton értékesíti az aranyat” – mondta Alvarado.

Az Egyesült Államok január végén rendelt el gazdasági büntetőintézkedéseket Venezuela legnagyobb állami olajvállalata, a PDVSA ellen azzal a céllal, hogy megfossza a Maduro-kormányt legnagyobb bevételi forrásától. Egyúttal felszólította szövetségeseit, hogy fagyasszák be a kormányzat külföldi számláit és vagyoneszközeit. Washington 10 milliárd dollárt fagyasztott be venezuelai számlákon a szankciók keretében.

Nicolás Maduro szerint Venezuelának szüksége van külföldi forrásaira, hogy javítson a súlyos élelmiszer- és gyógyszerhiányon, amelyet szerinte Washington és az ellenzék arra használ fel, hogy egy humanitárius válsággal indokoljon egy esetleges katonai beavatkozást.

Az olajpiac összeomlása és az amerikai szankciók miatt súlyos likviditási gondokkal küszködő venezuelai kormány január vége óta próbálja visszaszerezni a brit jegybanktól (Bank of England) az ott elhelyezett aranytartalékának egy részét, 31 tonna (mintegy 1,3 milliárd dollárt érő) aranyat. A bank ezt mindeddig megtagadta a venezuelai államfőtől.

Január végén került nyilvánosságra, hogy Venezuela több tonna aranyat készül eladni központi bankjában őrzött tartalékából az Egyesült Arab Emírségeknek, hogy az ország fenntarthassa fizetőképességét. Az abu-dzabi székhelyű Noor Capital befektetési vállalkozás elismerte, hogy három tonna aranyat vásárolt, időközben azonban – az Egyesült Államok szankciós fenyegetése hatására – bejelentette: tartózkodni fog a további tranzakcióktól, míg a politikai helyzet nem stabilizálódik a latin-amerikai államban.

Carlos Paparoni venezuelai ellenzéki képviselő ugyancsak február elején azt állította: a Maduro-kormányzat 900 millió dollár értékben, 73 tonna aranyat adott el tavaly az Egyesült Arab Emírségeknek és Törökországnak. Tavalyi adatok szerint a venezuelai központi bankban 140 tonna arany maradt, ami az ország történetében 75 év óta a legkevesebb.

A 8 tonna kiviteléről szóló közlések fényében feltételezhető, hogy Venezuela aranytartaléka az országon belül 132 tonnára apadt, ami egyenlő – tavaly novemberi adatok szerint – azzal a mennyiséggel, amelyet a Bank of England széfjeiben és letétben tárolnak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »