Az USA ezúttal venezuelai személyeket sújtott szankciókkal

Washington öt venezuelai személyt sújtott szankciókkal pénteken. Köztük van Manuel Quevedo Fernandez, az ország olajipari minisztere is.

A szankciókat az amerikai pénzügyminisztérium szinte egy időben jelentette be azzal, hogy Mike Pompeo külügyminiszter pénteken az izlandi fővárosban, Reykjavíkban reagált Elliott Abrams venezuelai különmegbízott Nicolás Maduro államfő által történt meghívására. Pompeo azt hangoztatta: a meghívás éppen annak tanúbizonysága, hogy a caracasi vezetés „egyre inkább megérti, hogy a venezuelaiak elutasítják őt és kormányzási modelljét”.

Maduro elnök csütörtökön hívta meg venezuelai látogatásra Elliott Abramst, az Egyesült Államok venezuelai különmegbízottját.

Pénteki sajtóértesülések szerint Washington arra készül, hogy katonai repülőgéppel mintegy 200 tonna humanitárius segélyt szállítson a venezuelai-kolumbiai határ kolumbiai oldalára. Ott egyébként már több konvojnyi segély várakozik arra, hogy bejusson a válságba jutott országba.

Az amerikai külügyminisztérium nem kommentálta a lapértesüléseket, az amerikai sajtóban azonban emlékeztetnek arra, hogy Abrams a múlt héten közölte: Washington egyeztet a venezuelai ellenzék képviselőivel a segélyszállítmányokról, de az amerikai fél semmiképpen nem akarja erőszakkal az országba juttatni ezeket az élelmiszerből és gyógyszerből álló csomagokat.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek