Az USA amnesztiát adna a Guaidót támogató katonatiszteknek

Washington mentesítheti a büntetések alól az Egyesült Államok által is ideiglenes venezuelai államfőként elismert Juan Guaidót támogató katonatiszteket – közölte Twitter-bejegyzésében John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó.

Megfogalmazása szerint azok a katonatisztek mentesülhetnek a szankciók alól, akik kiállnak a demokráciáért és elismerik Juan Guaidó elnök alkotmányos kormányát.

Eddig egyetlen venezuelai tábornok tett hitet az ellenzéki Guaidó mellett: ő videóüzenetben jelentette be döntését, és egyúttal az ideiglenes elnök elismerésére szólította fel a hadsereg tisztjeit. A venezuelai hadsereg többi tagja változatlanul a jelenlegi elnök, Nicolás Maduro mellett áll.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerdán Twitter-bejegyzésben szólította fel Madurót, hogy tegye lehetővé a Juan Guaidó által kért és már úton lévő humanitárius segély eljuttatását a nélkülöző venezuelaiakhoz.

Az ENSZ közben óva intett attól, hogy a Venezuelába indított élelmiszer- és gyógyszerszállítmányokat a politika eszközeként használják. Amerikai kormányzati tisztségviselők szerint az amerikai segélyeket fuvarozó teherautók még a héten megérkeznek a kolumbiai-venezuelai határhoz, de mivel a Maduro-kormányzat eddig tagadta, hogy az országban humanitárius válság volna, kétséges, hogy beengedi-e a szállítmányokat.

Stéphane Dujarric, az ENSZ főtitkárának szóvivője a világszervezet székhelyén, New Yorkban újságíróknak leszögezte: „a humanitárius akcióknak politikai, katonai és más céloktól egyaránt függetleneknek kell lenniük”.

A Fehér Ház szerdán bejelentette, hogy Iván Duque kolumbiai elnök Washington vendége lesz, a tavaly nyáron megválasztott jobboldali politikust Donald Trump elnök fogadja. A Fehér Ház közlése szerint a két államfő főként a regionális biztonságot szolgáló stratégiai partnerkapcsolatokról és a venezuelai demokrácia helyreállítása érdekében tett erőfeszítésekről tárgyal majd.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »