Az USA amnesztiát adna a Guaidót támogató katonatiszteknek

Washington mentesítheti a büntetések alól az Egyesült Államok által is ideiglenes venezuelai államfőként elismert Juan Guaidót támogató katonatiszteket – közölte Twitter-bejegyzésében John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó.

Megfogalmazása szerint azok a katonatisztek mentesülhetnek a szankciók alól, akik kiállnak a demokráciáért és elismerik Juan Guaidó elnök alkotmányos kormányát.

Eddig egyetlen venezuelai tábornok tett hitet az ellenzéki Guaidó mellett: ő videóüzenetben jelentette be döntését, és egyúttal az ideiglenes elnök elismerésére szólította fel a hadsereg tisztjeit. A venezuelai hadsereg többi tagja változatlanul a jelenlegi elnök, Nicolás Maduro mellett áll.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerdán Twitter-bejegyzésben szólította fel Madurót, hogy tegye lehetővé a Juan Guaidó által kért és már úton lévő humanitárius segély eljuttatását a nélkülöző venezuelaiakhoz.

Az ENSZ közben óva intett attól, hogy a Venezuelába indított élelmiszer- és gyógyszerszállítmányokat a politika eszközeként használják. Amerikai kormányzati tisztségviselők szerint az amerikai segélyeket fuvarozó teherautók még a héten megérkeznek a kolumbiai-venezuelai határhoz, de mivel a Maduro-kormányzat eddig tagadta, hogy az országban humanitárius válság volna, kétséges, hogy beengedi-e a szállítmányokat.

Stéphane Dujarric, az ENSZ főtitkárának szóvivője a világszervezet székhelyén, New Yorkban újságíróknak leszögezte: “a humanitárius akcióknak politikai, katonai és más céloktól egyaránt függetleneknek kell lenniük”.

A Fehér Ház szerdán bejelentette, hogy Iván Duque kolumbiai elnök Washington vendége lesz, a tavaly nyáron megválasztott jobboldali politikust Donald Trump elnök fogadja. A Fehér Ház közlése szerint a két államfő főként a regionális biztonságot szolgáló stratégiai partnerkapcsolatokról és a venezuelai demokrácia helyreállítása érdekében tett erőfeszítésekről tárgyal majd.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Feszült a helyzet Ukrajnában, aggódik a G7

A világ hét legfejlettebb iparú országának külügyminiszterei és Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn közös állásfoglalásban fejezték ki aggodalmukat amiatt, hogy Oroszország jelentős haderőt vont össze az ukrán határ mentén és az általa önkényesen elcsatolt Krím-félszigeten.

Read More »

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »