Trump mégis beveti a nagyágyút, hogy megépülhessen a mexikói határfal

Donald Trump amerikai elnök rendkívüli állapotot hirdet ki annak érdekében, hogy a kongresszus megkerülésével előteremthesse a mexikói határra ígért fal megépítéséhez szükséges pénzösszeget.

“Aláírom a rendkívüli állapotot, ilyet már korábban, más elnökök is hirdettek ki, mégpedig 1977 óta” – fogalmazott Donald Trump a Fehér Ház Rózsakertjében tartott sajtókonferencián.

Az elnök leszögezte: nem egyszerűen azért kell megépíteni a falat az amerikai-mexikói határon, mert ez szerepelt a választási ígéretei között, hanem mert a déli határokon keresztül – mint fogalmazott – “kábítószerek, emberkereskedők és bűnöző bandák ömlenek az országba”. Hozzáfűzte, hogy “nem ellenőrizzük a határainkat”. Később pedig, újságírói kérdésre válaszolva azt hangsúlyozta: “ahol nincsenek államhatárok, ott nincs állam sem”.

Az elnök kiemelte, hogy “nemzetbiztonsági válság van a délen”, és hozzátette, hogy ezt mindenki tudja – ennek kapcsán Nancy Pelosi demokrata párti házelnök és Chuck Schumer, a demokraták kisebbségi szenátusi frakcióvezetőjének nevét említette meg.

Mint közölte, arra számít, hogy döntését bírósági úton támadják meg, ahol a kormány veszíteni fog, azután a fellebbviteli bíróságon is veszít, de az ügy az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróságra kerül majd, és ott a kormányzatnak adnak majd igazat. Utalt az egyes országokra vonatkozó átmeneti beutazási tilalomról szóló korábbi elnöki rendeletére, amelyet szintén megtámadtak, de amit végül a legfelsőbb bíróság jóváhagyott.

Trump megerősítette azokat a péntek reggeli sajtóértesüléseket, miszerint a falépítésre szánt pénzt részben a védelmi minisztérium költségvetéséből csoportosítja át. Azt hangoztatta, hogy néhány tábornok szerint a falépítés fontosabb, mint azok a célok, amelyekre a minisztérium egyébként költené az átcsoportosított összeget.

A sajtókonferencia közben – amikor beszéde után az elnök már a kérdésekre válaszolt – Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője Twitteren tette közzé azt a fekete-fehér fotót, amelyen Donald Trump aláírja a rendkívüli állapot kihirdetéséről szóló elnöki rendeletet.

A sajtókonferencia kezdetén egyébként Trump kitért a Kínával folytatott kereskedelmi tárgyalásokra és Szíriára is. Közölte, hogy 24 órán belül bejelentést tesz az Iszlám Állam nevű terrorszervezet és az úgynevezett “kalifátus” megsemmisítéséről. Bejelentette továbbá, hogy az amerikai-kínai tárgyalások Pekingben jól haladnak, elképzelhetőnek tartja a március 1-jei határidő módosítását is.

Percekkel az elnök sajtókonferenciája után a Demokrata Párt két kongresszusi vezetője, Nancy Pelosi házelnök és Chuck Schumer szenátusi frakcióvezető bejelentette: a kongresszusban és a bíróságokon “minden rendelkezésre álló” eszközt igénybe vesznek az elnök tervének megakadályozására. A két politikus úgy vélte, hogy a rendkívüli állapot “törvényellenes” és megfosztja a kongresszust a költségvetési kiadások ellenőrzésének jogától. “A kongresszus nem hagyhatja, hogy az elnök megtépázza az alkotmányt” – mondták.

Közös közleményükben megismételték korábbi álláspontjukat, miszerint a déli határokon “nincs rendkívüli állapot”, továbbá sürgették republikánus kollégáikat is, hogy lépjenek fel az elnöki döntés ellen.

Közben New York állam ügyésze jelezte, hogy jogi úton támadja meg a rendkívüli állapot kihirdetését. “Nem fogjuk eltűrni e hatalmi visszaélést, a rendelkezésünkre álló összes jogi eszközzel ellen fogunk állni” – írta közleményében Letitia James.

  • Korábbi cikkeink a témában:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Feszült a helyzet Ukrajnában, aggódik a G7

A világ hét legfejlettebb iparú országának külügyminiszterei és Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn közös állásfoglalásban fejezték ki aggodalmukat amiatt, hogy Oroszország jelentős haderőt vont össze az ukrán határ mentén és az általa önkényesen elcsatolt Krím-félszigeten.

Read More »

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »