Egyelőre nem várható amerikai katonai beavatkozás Venezuelában

Nem lesz amerikai katonai beavatkozás a közeljövőben Venezuelában – jelentette ki John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó pénteken egy rádióinterjúban.

A rádiós műsorvezető úgy tette fel a kérdést, hogy lesz-e katonai beavatkozás akár Kolumbia, akár Brazília által, akár e két ország és az Egyesült Államok közös akciójával, és Bolton erre adott nemleges választ. Azt azonban hozzátette: minden lehetőséggel számol.

„Az elnök kijelentette, hogy minden lehetőséggel számol, de a mi célunk a békés hatalomátadás elérése” – fogalmazott a nemzetbiztonsági tanácsadó.

Bolton csütörtökön egyik Twitter-bejegyzésében békés visszavonulást javasolt Nicolás Maduro venezuelai elnöknek. „Nicolás Madurónak és legfőbb tanácsadóinak hosszú, nyugodt visszavonulást kívánok, jó életet valahol egy kellemes tengerparton, távol Venezuelától” – írta. „Minél előbb él ezzel a lehetőséggel, annál valószínűbb lesz, hogy a visszavonulás kellemes lesz ahelyett, hogy egy olyan tengerparti vidékre kerüljön, mint Guantánamo”– tette hozzá.

A CNN hírtelevízió pénteken reggel arról sugárzott tudósítást, hogy Juan Guaidó, az Egyesült Államok és több ország által ideiglenes államfőként elismert ellenzéki politikus készen állna rá, hogy katonai segítséget kérjen Washingtontól. A tudósítást az amerikai kormányzat részéről nem kommentálták.

Washington az elmúlt napokban szankciókat hozott a legnagyobb venezuelai állami olajvállalat, a PDVSA ellen, és arra szólított fel más országokat is, hogy ne kereskedjenek venezuelai értékpapírokkal, vagy venezuelai arannyal.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek