A Brexit a brit kormányzati munkát is ellehetetleníti

A legfrissebb szakértői tanulmány szerint komoly fennakadásokat okoznak a brit kormányzati munkában az EU-tagság megszűnésének folyamatát övező bizonytalanságok.

Az Institute for Government (IfG) nevű, a kormányzati tevékenység elemzésére szakosodott független londoni gazdasági tanácsadó és kutatóműhely kedden ismertetett elemzése kimutatja, hogy abból a 13 törvényjavaslatból, amelyet a konzervatív párti brit kormány szerint még a Brexit március végén esedékes időpontja előtt el kellene fogadtatni, eddig csak öt jutott túl a parlamenti procedúrán.

A tanulmány készítőinek felmérése szerint ugyanakkor a Brexit-folyamat indulása óta rendkívüli mértékben felduzzadt az állami szféra: a közigazgatási szektor alkalmazottainak száma a brit EU-tagságról tartott népszavazás időpontjában, 2016 júniusában 384 260 volt – a II. világháború óta a legalacsonyabb -, tavaly szeptemberre ugyanakkor már meghaladta a 404 ezret.

Az intézet szerint ez azt jelenti, hogy a 2010-es választások és az EU-népszavazás között megszüntetett közigazgatási munkahelyek 20 százalékát azóta ismét betöltötték.

A 2010-ben hatalomra került, konzervatív párti brit kormány a hazai össztermék (GDP) 11,1 százalékának megfelelő – békeidőben példátlan – államháztartási hiányt vett át munkáspárti elődjétől, elsősorban a 2008-2009-es pénzügyi válság idején végrehajtott hatalmas bankmentő költségvetési tőkeinjekciók örökségeként. Az új kormány annak idején radikális költségvetési konszolidációba és közigazgatási leépítésekbe kezdett, azzal a célkitűzéssel, hogy az évtized végére többletben legyen az államháztartási egyenleg, de ez a cél a referendum óta kikerült a hosszú távú költségvetési tervezésből.

Az Institute for Government kedden ismertetett tanulmánya kimutatja továbbá, hogy a Brexit miatt rendkívül nagymértékű a közigazgatáson belüli belső szakembervándorlás, és ez egyrészt drága – évente 36-74 millió fontba (13-27 milliárd forintba) kerül -, másrészt fennakadásokat okoz a kormányzati munkában, mivel szakértelem és tudás vész el kulcsfontosságú területekről.

A kutatóintézet számításai szerint a pénzügyminisztérium és több más tárca minden öt közigazgatási szakértőjéből átlagosan kettőt elveszített. Őket zömmel más területekre, nem egyszer a közigazgatáson kívüli szektorokba irányították át, részben a Brexit-feladatok ellátására. Mindeközben a pénzügyminisztérium megmaradt szakembergárdájának egyharmadát is a Brexittel összefüggő feladatok kötik le.

Mindez meglátszik a nagyszabású állami beruházásokon is. A tanulmány szerint a 133 legnagyobb állami fejlesztési programnak kevesebb mint az ötödét tartják nyilván hivatalosan zöld vagy sárga/zöld jelzéssel, ami azt jelenti, hogy valószínűsíthető, vagy legalábbis nem kizárt sikeres végrehajtásuk. Hat évvel ezelőtt az állami beruházási programoknak még csaknem a felét sorolták a zöld vagy a sárga/zöld kategóriába – áll az elemzésben.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

3-as szintű önvezetési engedélyt kapott a Mercedes Kaliforniában

A Mercedes lett az első autógyártó, amely 3-as szintű önvezető technológiával szerelt járművek értékesítésére kapott engedélyt Kaliforniában, ezzel pedig megelőzte a Teslát, melynek járművei jelenleg csak 2-es szintű autonómiával rendelkeznek. A Mercedes-Benz újítása az S-osztályú és az EQS járművekben opcióként lesz elérhető.

Read More »

Alakul az új uniós migrációs csomag

Az új csomag a migráció frontországainak megsegítésére kötelező szolidaritási mechanizmust fektet le, mely lehetőséget biztosít a tagállamoknak arra, hogy válasszanak a szolidaritás különböző formái közül, nagy rugalmasságot biztosítva az eltérő igényekkel rendelkező tagállamok számára.

Read More »