A francia kormány bekeményít a tüntetőkkel szemben

A francia kormány egy új törvénnyel kívánja eltiltani a rendbontókat a jobb életkörülményeket követelő sárgamellényesek egyre erőszakosabb tüntetésein való részvételtől és megakadályozni a be nem jelentett megmozdulásokat – jelentette be hétfőn Edouard Philippe miniszterelnök a TF1 kereskedelmi televízió híradójában.

„A tüntetések a legtöbb francia városban békésen zajlottak, de nem fogadhatjuk el, hogy egyesek rendbontásra, törésre-zúzásra, égetésre használják fel ezeket a megmozdulásokat. Soha nem lehet ilyeneké az utolsó szó a hazánkban” – fogalmazott Philippe a szombati, újabb zavargásokra utalva, amelyeken 345 embert állítottak elő.

Az új szabályozást a futballhuligánok elleni törvénykezés mintájára kívánja megalkotni a kormány: a tüntetéseken rendzavarást kezdeményezőket nyilvántartásba vennék és eltiltanák a további megmozdulásokon való részvételtől. A kormány február elején terjeszti vitára a törvényjavaslatot a nemzetgyűlés elé, emlékeztetve arra, hogy a jobboldali többségű szenátus októberben már megszavazott egy „eléggé hasonló javaslatot”.

A tervezet szerint:

  • szigorúbban büntetnék azokat, akik be nem jelentett tüntetéseket szerveznek;
  • azok, akik arcukat eltakarva jelennek meg egy megmozduláson, ezentúl nem egyszerűen pénzbírsággal sújtható szabálysértést, hanem bűncselekményt követnének el;
  • továbbá a kormány célja az is, hogy a tüntetéseken okozott károkat ezentúl ne az adófizetők pénzéből a kormány vagy az önkormányzatok fizessék ki, hanem a rendbontóknak kelljen megtéríteni a csoportosan elkövetett rombolások költségeit.

A miniszterelnök elmondta: a sárgamellényes megmozdulás november 17-i kezdete óta 5600 rendbontót állítottak elő, akik közül eddig ezer embert ítéltek el a bíróságokon. A kormányfő jelezte, hogy a sárgamellényesek következő hétvégi megmozdulásán megerősítik a biztonsági intézkedéseket, amely a decemberi mozgósításhoz lesz hasonló: országszerte mintegy 80 ezer rendőr és csendőr lesz az utcákon, Párizsban 5 ezer rendőrt és a csendőrség páncélosait vezénylik ki a közterekre.

A rendőrség szerint szombaton országszerte csaknem 50 ezer, Párizsban 3500 sárgamellényes tüntetett, ami jóval kevesebb, mint a megmozdulás kezdetén két hónappal ezelőtt, amikor mintegy 300 ezren tiltakoznak, de emelkedést jelent a december végi 32 ezerhez képest. A megmozdulást ismét erőszakos megmozdulások kísérték: parkoló járműveket rongáltak meg és gyújtottak fel, Párizsban a Szajna egyik gyalogoshídján a tüntetők egy csoportja csendőröket vert meg, Dijonban egy rendőrőrsöt, Rennes-ben a polgármesteri hivatal bejáratát rongálták meg.

A sárga láthatósági mellényt viselő tüntetők november 17-én vonultak először utcára, mégpedig az ellen tiltakozva, hogy a kormány emelni akarta az üzemanyagokat sújtó környezetvédelmi adót. A kabinet végül elállt ettől, és december közepén jogosnak nevezve a társadalmi elégedetlenséget több olyan intézkedést is bejelentett, melyek célja a szegényebb társadalmi csoportok helyzetének javítása. A kormány álláspontja szerint már csak egy radikalizálódott kisebbség folytatja a megmozdulásokat, amelyeken egyebek mellett a vagyonadó visszavezetését és az állampolgári kezdeményezésű népszavazás intézményének bevezetését is követelik.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »