Putyin és Netanjahu a szíriai fejleményekről egyeztetett

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő megvitatta a szíriai helyzetet, mégpedig az amerikai csapatkivonás bejelentésének figyelembe vételével – közölte pénteken a Kreml sajtószolgálata.

A két vezető – akik az izraeli fél kezdeményezésére, telefonon tárgyaltak egymással – hangsúlyozta, hogy végérvényesen szét kell zúzni a terrorizmust, és mielőbb haladást kell elérni a szíriai helyzet politikai rendezésének terén. A felek jelezték szándékukat, hogy mind a katonai, mind a diplomáciai csatornákon keresztül megerősítsék a kétoldalú koordinációt.

Netanjahu részvétét fejezte ki Putyinnak a 39 emberéletet követelő magnyitogorszki gázrobbanás miatt.

A két vezető emellett a kétoldalú viszony több aktuális kérdését is megvitatta, és kifejezték szándékukat a kapcsolatok különböző szinteken történő fejlesztésére.

Oroszország és Izrael között kiéleződött a viszony, miután a szíriai légvédelem szeptember 17-én lelőtt egy orosz felderítő repülőgépet, amiért Moszkva az arab országban éppen Hezbollah-célpontokat bombázó izraeli légierőt tette felelőssé. Moszkva erre hivatkozva Sz-300-as légvédelmi rendszert szállított Damaszkusznak.

Egy Putyin-Netanjahu különtalálkozót a feleknek azóta sem sikerült tető alá hozniuk, de a két vezető a Kreml közlése szerint novemberben, Párizsban 10-15 percig  tárgyalt egymással „a kétoldalú viszony folyamatban lévő ügyeiről” az első világháború lezárásának 100. évfordulóján tartott megemlékezés alkalmából.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »