Az oroszok leszállították Szíriának a légvédelmi rakétarendszert

Oroszország leszállította Szíriának az Sz-300-as típusú légvédelmi rakétarendszert, amelynek célja az ott tartózkodó orosz katonák biztonságának növelése – jelentette be kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozóján az orosz nemzetbiztonsági tanács tagjaival.

„Az elnök határozatával összhangban nekiláttunk egy sor olyan intézkedés megvalósításának, amelyek célja a Szíriai Arab Köztársaság légvédelmének megerősítése és elsősorban katonáink védelme. Befejeztük az Sz-300-as komplexum leszállítását” – közölte.

Mint elmondta, a rendszer 49 egységnyi berendezést foglal magába, azaz lokátorokat, fő vezérlőrendszereket, szállító járműveket és négy kilövőállást. Az orosz védelmi miniszter szerint a légvédelmi rendszert október 20-áig üzembe is helyezik.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Sojgu múlt hétfőn közölte, hogy Oroszország két héten belül Sz-300-as típusú légvédelmi rakétarendszert szállít Szíriának. Bejelentését egy héttel az után tette, hogy a szíriai légvédelem lelőtt egy Il-20-as típusú orosz felderítő gépet, fedélzetén 15 katonával. Az incidensért az orosz védelmi tárca Izraelt tette felelőssé, amelynek harci gépei előzőleg légicsapást mértek szíriai célpontokra, majd Moszkva szerint fedezékként használták az orosz repülőt.

Az AP amerikai hírügynökség szerint az izraeli harci gépek állítólag a szíriai kormányerőkkel szövetséges Hezbollah libanoni síita szervezet fegyveres szárnyát fegyverekkel ellátó szíriai célpontokra mérték csapást az incidens előtt.

Forrás: MTI/TASZSZ

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »