Kijev és Moszkva szankciócsatába kezdett

Oroszország kiterjesztette az Ukrajnával szemben elrendelt gazdasági ellenszankcióit több mint kétszáz természetes és jogi személyre – jelentette be kedden Twitter-bejegyzésében Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök.

„Aláírtam egy ennek megfelelő rendeletet. Ez az orosz állam, a vállalatok és az állampolgárok védelmében történt” – áll Medvegyev mikroblogján. Az orosz kormányfő a szankciók elrendelését Kijev orosz állampolgárokkal és vállalatokkal szemben tanúsított barátságtalan cselekedeteivel indokolta.

Az orosz kormány honlapján közzétett, kiterjesztett lajstromon 245 természetes és jogi személy neve lett feltüntetve: szerepel rajta Vaszil Burba, az ukrán védelmi tárca hírszerzési igazgatóságának vezetője, Szerhij Jarovoj, a belügyminiszter első helyettese, Hennagyij Truhanov, Odessza polgármestere, valamint a kijevi törvényhozás számos kormánypárti és ellenzéki képviselője is.

Az ukrán vállalatok szankciós listája hadiipari és energetikai cégekkel bővült: többek között felkerült rá az Ukroboronprom és az Ukrszpecekszport hadiipari konszern, a Centrenergo energetikai vállalat, valamint az Ukrán Állami Export-Import Bank is.

Oroszország legutóbb novemberben rendelt el szankciókat 322 ukrán politikussal és 68 céggel szemben. A szankciós listára akkor mások mellett felkerült Julija Timosenko és Arszenyij Jacenyuk volt miniszterelnök, Arszen Avakov belügyminiszter, Olekszandr Turcsinov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára is.

A teljes ukrán vezetést szankciókkal sújtja Oroszország

Az orosz kormány sajtószolgálatának közleménye szerint az érintettek oroszországi kintlévőségeit és vagyonát befagyasztják, valamint megtiltják számukra a tőketranszfert. Az állásfoglalás ugyanakkor kilátásba helyezte az orosz ellenszankciók eltörlését, amennyiben Ukrajna is eltörölné az orosz állampolgárok, illetve cégek ellen hozott büntetőintézkedéseit.

Ukrajna is újabb szankciókat hozott Oroszországgal szemben

Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) szerdai kijevi ülésén újabb szankciókat jelentett be Oroszországgal szemben. A büntetőintézkedések a Donyec-medencei törvényellenes választásokban, valamint a Kercsi-szorosnál megtámadott ukrán hadihajók legénységének elfogásában és fogva tartásában szerepet játszó természetes és jogi személyeket sújtják.

Az RNBO közleménye szerint a szankciókkal sújtottak listáján orosz vállalatok, üzletemberek, politikusok és parlamenti képviselők, valamint fegyveres testületek alkalmazottai szerepelnek, olyan személyek, akik „aktívan támogattak vagy hozzájárultak az Ukrajnával szembeni agresszív cselekményekhez”.

Szerhij Pasinszkij, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöke a Hromadszke hírportálnak azt mondta, hogy a névsort később, annak technikai átdolgozása után hozzák nyilvánosságra. Hozzáfűzte: szankció hatálya alá kerültek mások mellett azok a személyek, akiknek közük volt az ukrán hadihajók elleni támadáshoz, azok, akik „részt vesznek az ukrán tengerészek elleni büntetőper meghamisításában”, továbbá az orosz alsóház, az Állami Duma – beleértve a kormányzó Egységes Oroszország párt – több képviselője is.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »