Katalóniában is tüntetnek

Pénteken a kora reggeli óráktól fokozatosan többtucatnyi közút forgalmát kezdték akadályozni vagy tették lehetetlenné tüntetők szerte Katalóniában, akik összetűzésbe is keveredtek a rendőrökkel.

Barcelona belvárosában több nagyszabású demonstráció is zajlik, többségében nyugodtan, incidensek nélkül. Az egyik felvonuláson azonban kapucnis, arcukat elkendőző tüntetők szemetes konténerekből emeltek barikádokat, kordont bontottak, valamint festéket, petárdát, tojást dobáltak. A hatóságok négy embert vettek őrizetbe, köztük egy férfit, akinél Molotov-koktél készítéséhez használatos anyagokat találtak.

Tömegesen vonultak tiltakozók katalán függetlenségi zászlókkal ahhoz az épülethez, ahol a spanyol kormány tart kihelyezett ülést a katalán fővárosban. A helyszín közelébe nem jutottak, mivel kora reggel a hatóságok kettős biztonsági gyűrűt vontak köré, de többen megpróbáltak átmászni a biztonsági kordonokon, annak ellenére, hogy a rendőrség többször is hangszóróból utasította rendre őket. A környező utcákat lezárták, a forgalmat elterelték. A biztonságra megközelítőleg 1500 rendfenntartó vigyáz, a katalán és a spanyol rendőrség, a csendőrség és a városi rendőrség egységei közösen – tájékoztatott korábban a katalán kormány.

Az akciókat a Köztársaság Védelmi Bizottságok (CDR) elnevezésű radikális csoport szervezte, amely „eltemetjük a rezsimet” felhívással hirdetett csoportosulásokat. Az internetes közösségi oldalakon mozgósítva azt is írták, hogy a francia sárgamellényesek akciói inspirálják őket.

Barcelona, 2018. december 21.
Függetlenségpárti tüntetők egy főúton, a barcelonai kikötő térségében 2018. december 21-én. A spanyol kormány Barcelonában tart kihelyezett ülést, és az emiatt tiltakozó tüntetők több tucat közúton akadályozzák a közlekedést Katalónia autonóm régióban.
MTI/AP/Emilio Morenatti

Reggel nyolc órára mintegy 22 útszakaszon, köztük autópályákon jelentek meg tiltakozók. Az AP-7-es sztrádán például Ampolla településnél mintegy százan vonultak fel mindkét haladási irányban, egyebek mellett gumiabroncsokkal elzárva a forgalmat, ezzel pedig több kilométeres kocsisort okozva – tudósított az Antena3 országos kereskedelmi televízió a helyszínről. Itt később a tiltakozók felgyújtották a gumikat, lebontották a szalagkorlát egy részét, és az út közepére húzták.

Az egyik barcelonai bevezető úton feszült pillanatok alakultak ki, amikor a katalán rendőrök megpróbálták leterelni a tüntetőket. Sikerült elérniük, hogy félpályás útlezárással tovább haladhasson a közlekedés.

A független katalán köztársaság azonnali megteremtését követelő CDR idén márciusban tűnt fel, miután lázadás és közpénz hűtlen kezelése miatt a legfelsőbb bíróság vádat emelt 25 katalán függetlenségi vezető ellen. A csoport elégedetlen a függetlenségi katalán kormánnyal is, október elsején követelték Quim Torra elnök lemondását. Több alkalommal is közutak forgalmát blokkolták élőlánccal, barikádokkal, felgyújtott autógumikkal.

A tüntetők most a spanyol kormány barcelonai jelenléte ellen tiltakoznak.

A radikális csoportok mellett a legnagyobb katalán politikai civil szervezetek is tüntetéseket jelentettek be erre a napra, például a katalán parlamenti választások első évfordulójának alkalmából, valamint az előzetes letartóztatásban lévő katalán függetlenségi politikusok szabadon engedéséért, akik a megmozdulásokkal kapcsolatban az erőszakmentességre és a béke fenntartására hívták fel a figyelmet üzeneteikben.

  • Friss cikkünk a témában:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »