Ismét erőszakba torkolltak a tüntetések Franciaországban

A francia rendőrség könnygázt és vízágyúkat vetett be az üzemanyagadó emelése ellen tüntető francia sárgamellényesek ellen szombaton Párizs központjában, mert át akartak törni egy rendőrkordont. A párizsi prefektúra tájékoztatása szerint eddig 194 erőszakos tüntetőt vettek őrizetbe. A rendbontók kora este a város legelegánsabb részén gépkocsikat gyújtottak fel, kirakatokat törtek be és fosztogatni kezdtek.

A sárgamellényeseknek országosan ez a harmadik nagy tüntetése, egyébként november 17-e óta tartanak demonstrációkat különböző helyeken az ország útjain. Az egy héttel ezelőtti párizsi tüntetés már erőszakos volt, akkor estig 103 szélsőségest állítottak elő. Pénteken kudarcba fulladt a sárgamellényesek két képviselőjének tárgyalása Édouard Philippe miniszterelnökkel.

Szombat reggel hat óra óta le van zárva a párizsi Champs-Élysées sugárút a forgalom elől. Sok üzlet és étterem kirakatát a tulajdonosok bedeszkázták erre a napra, okulva a múlt szombati károkból.

A tüntetők a sugárúton vonultak végig, és egy részük – a belügyminisztérium szerint mintegy 1500 ember – a Place de l’Étoile-on át akarta törni a rendőrkordont, amire a rendőrök könnygáz és vízágyúk bevetésével válaszoltak. A tömeg szétoszlott, és helyenként kukákat borított fel, illetve gyújtott meg. A könnygázzal borított téren egész délelőtt folytatódtak az összecsapások több száz szélsőséges és a rendőrök között, miközben a biztosított Champs-Élysées-n békés volt a tüntetők felvonulása.

A rendőrökre támadó tüntetők közül sokan fekete csuklyát és álarcot viseltek, és a francia himnuszt, a La Marseillaise-t énekelték. A francia hírtelevíziók helyszíni tudósítói Párizsban soha nem tapasztalt „háborús feszültségről” beszélnek.

„Kora reggeltől felszerelkezett és határozott emberek elképesztő erőszakot mutattak. Megtámadták a rendőröket, akik maguk is ritkán tapasztalt erőszakról számoltak be. Eddig több mint 107 előállítás történt” – mondta Édouard Philippe miniszterelnök a párizsi prefektúrán tett látogatásán. A rendőrség később már 122 őrizetbe vételről tájékoztatott, estére pedig ez a szám 194-re emelkedett. A nem végleges adat már délben meghaladta az előző szombati, szintén erőszakos párizsi megmozduláson előállított szélsőségesek számát.

Országszerte ugyanakkor békés tüntetésekről érkeztek hírek: kora délutánig mindegy 75 ezren vonultak az utcákra, közülük 5500-an a fővárosban tiltakoztak.

Párizs, 2018. december 1.
A dráguló üzemanyagárak ellen tiltakozó sárga láthatósági mellényt viselő tüntetők és rendőrök összecsapása a Diadalív előtt a párizsi Champs-Elysées sugárúton 2018. december 1-jén.
MTI/AP/Thibault Camus

A megmozdulás ellentmondása, hogy miközben hétről hétre egyre kevesebb a békés tiltakozó, és radikalizálódnak a Párizsban tüntetők, a közvélemény egyre nagyobb mértékben támogatja a sárgamellényeseket: a felmérések szerint 75 és 84 százalék közötti a francia társadalomban a szimpatizánsok aránya.

A Facebookon spontán szervezett, apolitikus, a politikai pártokat és a szakszervezeti képviseletet is elutasító mozgalomnak továbbra sincs vezetője. A szombaton utcára vonulók legfőbb követelései az üzemanyagadó eltörlése mellett továbbra is az életszínvonal javítására vonatkozó intézkedések, de többen követelték Emmanuel Macron államfő lemondását is.

A miniszterelnök jelezte, hogy a rendbontóknak „nem lesz bocsánat”, de a kormány szavatolja „a véleménynyilvánítás szabadságát” és továbbra is nyitott a párbeszédre „a megoldások megtalálásához”.

A francia rendőrség rendkívüli állapot kihirdetését kérte

Felborított és kiégett autók tucatjai, felgyújtott épületek, betört és kifosztott kirakatok, megrongált buszmegállók, utcakövekből épített barikádok – szombat késő estére Párizs belvárosának legelegánsabb része leginkább egy csatatérre emlékeztetett.

Több rendőri szakszervezet is rendkívüli állapot kihirdetését kérte a kormánytól a további zavargások megakadályozására. Frédéric Lagache, a legjelentősebb rendőri szervezet, az SCPN vezetője szerint „lázadásra emlékeztető hangulat van Párizsban”, ezért „az asztalra kell csapni”. Az Alliance szakszervezet a hadsereg bevonását javasolta a középületek megvédésére.

„Minden lehetőséget meg fogunk vizsgálni, amellyel jobban lehet biztosítani a tüntetéseket, nincsenek tabuk” – mondta Christophe Castaner belügyminiszter a BFM hírtelevízióban. A tárcavezető szerint a fővárosban, ahol 4600 rendőrt mozgósítottak, a tiltakozó 5500 tüntető közül 3 ezren törtek-zúztak.

A rendkívüli állapot a 2015. november 13-i párizsi iszlamista merényleteket követően két évig volt érvényben, korábban pedig a 2005 novemberi külvárosi zavargások idején vezették be egyes városokban.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »