Putyinnak meggyűlhet a baja az orosz rapperekkel

Vlagyimir Putyin orosz elnök soha nem gondolta volna, hogy valaha problémája lehet az orosz ifjúsági kultúrával. Mindig annyira biztos volt népszerűségében, hogy nem érezte szükségét annak, hogy szovjet elődeihez hasonlóan megpróbálja uralma alá hajtani, szükség esetén pedig betiltani a popzene underground mozgalmait. De csakúgy, ahogy az egész ország lassan elveszti türelmét a Putyin által épített rendszerrel szemben, az orosz rapperek is egyre kritikusabbak lesznek.

Az orosz hip-hop világ országszerte a lemondott koncertek hullámától volt visszhangos az idén. A probléma ott érte el a tetőfokát, amikor országos botrány kerekedett abból, hogy a népszerű orosz rappert, az elnököt és a rendszert sok esetben kritizáló Husky-t (polgári nevén Dimitrij Kuznyecov) 12 nap börtönbüntetésre ítélték még novemberben, mert korábban spontán koncertet tartott egy autó tetején, miután indoklás nélkül az utolsó pillanatban lemondták az egyik dél-oroszországi fellépését. Később kiderült, hogy a hatóságok nem engedélyeztek a koncertet. Ezután a kormány akkora nyomás alá került, hogy az országos felháborodás miatt végül kiengedték a börtönből a 25 éves előadót.

Az eset pedig megkongatta a vészharangot Putyin tanácsadói körében is. Az elnök a héten maga követelt magyarázatot arra, hogy miért mondják le az előadók koncertjeit. Most pedig megpróbál fogást találni egy olyan helyzeten, ami az orosz nép kormánytól való elidegenedése miatt jött létre. A kérdés, hogy sikerül-e neki.

A rap és a rezsim

A szovjet cenzúra nem is lehetne tisztább Putyin számára. Szentpétervárról származik, amely az 1970-80-as években az ország legerősebb rockzenekarainak otthona volt. Zenéjük legalább annyit tett a Szovjetunió megbuktatása érdekében, mint egy-egy rendszerkritikus politikus, ráadásul van, amelyik azóta is aktívan (és a kormány ellenében) tevékenykedik. 2010-ben Putyinnak is volt egy nagy nyilvánosságot kapott konfrontációja, nevezetesen Jurij Sevcsukkal a DDT zenekarból, aki nyilvános találkozón kérte számon Putyint az országban uralkodó társadalmi egyenlőtlenség és a bürokraták túlkapásai miatt.

Az új orosz nemzedék azonban nem rockzenét hallgat, hanem rap-et. És egy ideig az orosz rap kultúra valójában összeegyeztethetőnek tűnt a rezsimmel.

Az elnök 2009-ben még pozitívan nyilatkozott a műfajról, amikor is egy rapverseny keretén belül véleményt nyilvánított a hip-hopról – mind a zenéről, mind a hozzá tartozó kultúráról. A(z akkor) kormányfő a Muz orosz zenetévé egy gálaműsorán melegítőben lépett a színpadra, és kifejtette, hogy bár a rapzene olykor kicsit nyersnek tűnhet, fontos társadalmi problémákat fogalmaz meg az ifjúság szemszögéből. Hozzátette, hogy szerinte a graffiti egy finom és elegáns művészeti forma és a break táncosok által előadott figurák nagy tiszteletet váltanak ki a nézőből. Putyin az alkohol és a kábítószerek elleni küzdelemben szövetségesnek látta a hip-hop kultúrát, mivel berúgva vagy bedrogozva nem lehet break táncolni. Arról is szót ejtett, hogy az orosz rapperek sajátos orosz bájt visznek a műfajba.

Az orosz rap nagy részére akkoriban illett is ez a definíció. Timur Yunusov, vagy művésznevén Timati az ország legnagyobb hip-hop sztárja (aki egyébként Snoop Doggal is duettezett már), köztudottan „Putyin embere” volt.

Aztán ott volt még Roman Chumakov, azaz Zsigan, a börtönviselt rapper, aki azért is lett híres, mert az elnök kitüntette munkásságáért. Az előadóművész 3 és fél évet ült, de aztán úgy tűnt, hogy megjavult, „hazafias rapper” lett és ezért Putyin úgy vélte, hogy jó példaképe lehetne a fiataloknak. Zsigan Putyin Egyesült Oroszország pártjának is a tagja. 2010-ben (ezért?) már megúszott egy eljárást, amit azért indítottak ellene, mert Szamarában megvert egy szállodai dolgozót.

Még relatíve a közelmúltra is igaz, hogy az orosz rap kultúra inkább Putyin-párti volt. Vyacheslav Mashnov, vagy művésznevén Gnoiny / Slava KPSS, aki az orosz rap Vlagyimir Putyinjának nyilvánította magát (az elnök „macsó tulajdonságai”, valamint a külföldi befolyásolás elutasítása miatt) tavaly egy olyan rapcsatában verte meg az ellenzékkel szimpatizáló Miron Fyodorovot (Oxxxymiron), amit 38 millió ember nézett országszerte. Sok idős orosz állampolgár el is csodálkozott azon, hogy a rapperek – egymás verbális alázása mellett – Borisz Paszternakra vagy Aldous Huxley-ra utalnak. Akkor úgy nézett ki, hogy Oroszország nagyszerű költői hagyománya újra életre kelhet – szóval mi kivetnivaló lehet abban, ha néhányan az „új költők” közül szimpatizálnak Putyinnal?

Elidegenítés

Azonban Putyin Oroszországában élni – különösen a még mindig borzasztóan szegény hátországban – sokaknak „nem pálya”. Még sok sikeres rapper sem képes elszakadni a gyökereitől, és elveszítené a közönségét, ha megtenné. 2014-ben Zsigan ismét egy évig börtönbe került rablásért – bár állítása szerint az áldozat, egy producer, tartozott neki. Akkor azt mondta, nem ment volna a hatóságokhoz, hogy visszaszerezze az adósságot. „Vagyok, aki vagyok” – mondta magyarázatképpen.

Őt és David Nuriev-et (Ptaha) a napokban meghívták az orosz parlamentbe egy megbeszélésre, hogy a törvényhozók első kézből tájékozódhassanak a koncertek lemondásáról, amelyek Egor Kreed, Husky és Allj rappereket, valamint az IC3PEAK és a Friendzone popformációkat érintette. Csakúgy, mint Zsigan, Ptaha sem ellenzéki figura. Tavaly például készített egy klipet, amelyben épp hogy Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőt, valamint híveit figurázza ki.

A múlt héten mégis ez a két előadó próbálta kétségbeesetten elmagyarázni a törvényhozóknak és a belügyminisztériumot képviselő, ellenséges rendőri tisztviselőnek, hogy ha a rapdalok kábítószereket vagy erőszakot említenek, az nem az ő hibájuk, hanem csak szimplán az orosz valóság.

„Gondolják, hogy segíthetnek az erkölcs megőrzésében a koncertek betiltásával, miközben mindenki tudja, hol juthat szerhez?” – kérdezte Ptaha hitetlenkedve.

A megbeszélés sehova sem vezetett. Mikor az egyik képviselő azt javasolta, hogy a rapperek forduljanak a parlamenthez, amikor nem engedik őket koncertezni, Zsigan azt mondta, hogy szerinte ez a beszélgetés értelmetlen, majd felállt és kiment a teremből.

Így világossá vált, hogy a probléma nem a politikáról, hanem a rapperek és a közönség, valamint az állam közötti áthidalhatatlan szakadékról szól.

Krasznodár, 2018. november 22.
Dimitrij Kuznyecov orosz rapper, művésznevén Husky, vár bírósági meghallgatására a dél-oroszországi Krasznodár városának bíróságán 2018. november 22-én. A rappert 12 nap börtönbüntetésre ítélték, mert egy autó tetején megtartotta betiltott fellépését.
MTI/AP/Alekszander Avaneszjan/Alekszander Avaneszjan

A politika szele

Az erkölcsrendészettel való kakaskodást csak egy kis lépés választja el a kormányellenes szövegek megírásától. Ivan Dryomin (azaz Face), aki korábban látszólag sosem mutatott érdeklődést a politika iránt, idén váratlanul kiadott egy nyilvánvalóan politikáról szóló albumot. Az egyik számban szó szerint ez hallható:

„A születésem óta nincs szabadság ebben az országban. Itt a megvásárolt bírák tönkreteszik az emberek életét, a világbajnokságokat csak azért rendezik, hogy lenyúlhassák a pénzt, de közben senkit sem érdekel, hogy mi történik a szürke lakótelepeken.”

A rapper októberben minden magyarázat nélkül lemondta az album népszerűsítésére tervezett turnét. Ha ezt nem tette volna meg „önszántából”, akkor valószínűleg úgy járt volna, mint az IC3PEAK popcsapat, amelynek két tagját nemrégiben letartóztatták, több városban is betiltották a koncertjeiket, és amelynek legutóbbi videójában az énekes leönti magát kerozinnal a moszkvai kormányépület előtt. Az ilyen dalok nem feltétlenül azok, amiket a Kreml jó szemmel néz egy olyan kultúrából, amely kapcsán épp az ellen tett némi erőfeszítést, hogy ellenségessé váljon.

Putyin köreiben ezért többen belátták, hogy jobb lenne engedni. Szergej Kirienko, az orosz elnöki kabinet vezetőjének első helyettese szerint „butaság” betiltani a koncerteket, ehelyett inkább együtt kellene működni a fiatalokkal és kultúrájukkal. Még a Kreml egyik kedvenc műsorvezetője, Dmitry Kiselyov is a rapperek oldalára állt, mondván: „A rapperek olyanok, mint a macskák, a saját útjukat járják. Nem egyszerű feladat nyájba terelni őket. Legalább zaklatni nem kéne őket.”

Az orosz elnök mindezek fényében egyelőre az „élni és élni hagyni” elv mellett tette le a voksát. Az, hogy hajlandó megtárgyalni az eltörölt koncertek ügyét, egy ideig lehűtheti a kedélyeket, de nem fog sokat változtatni a szomorú valóságon, amely táplálja a rapperek költészetét.

Ugyanakkor az elnök egyúttal taktikázik: a múlt héten a kulturális tanácsadókkal tartott megbeszélésén jelezte, hogy bár egyelőre nem tervezi betiltani a rapzenét, nem kizárt, hogy a műfaj állami irányítás alá fog kerülni. Ez azonban tovább fűtheti az elégedetlenséget.

Nos, érdeklődve várjuk a fejleményeket…

Forrás: Bloomberg / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »