A britek talán sosem hagyják el az uniót – a Morgan Stanley elemzése

A Morgan Stanley két közgazdásza Jacob Nell és Melanie Baker egy igencsak érdekes jegyzetet publikáltak a mai napon, melyben azt fejtegetik, hogy Nagy-Britannia talán sosem fogja ténylegesen elhagyni az Európai Uniót. Az elképzelés az új brit miniszterelnök határozottságát is figyelembe véve nem egy hagyományos megközelítés, ugyanakkor a közgazdászok érveit olvasva nem is alaptalan.

Kétségeiket pontokban foglalták össze, melyekből a lényegesebbeket emeljük ki:

a) Az EU nem fog belemenni egy olyan megállapodásba, ahol a britek hozzáférnek az egységes uniós piachoz, ugyanakkor jogot kapnak arra, hogy saját hatáskörben ellenőrizzék határaikat és maguk döntsék el, kit engednek be az országba. Az EU egyszerűen nem teheti meg, hogy ebben a kérdésben enged a briteknek, akkor ugyanis minden uniós ország ezt a „bánásmódot” igényelné, fenyegetést jelentve ezzel a teljes uniós rendszerre. Felbátorodnának az EU-ellenes mozgalmak és akár újabb ország hagyhatná el az EU-t.

b) Az EU elhagyása a britek szempontjából olyan károkat okozna a gazdaságban, ami felér egy politikai öngyilkossággal, annak ellenére, hogy népszavazás döntött a Brexitről. 2020-ban pedig választások lesznek, azaz szinte közvetlenül azután, hogy a jelenlegi menetrend szerint elhagyják az uniót. Egymillió brit szavazó él más uniós országokban, az ő túlnyomó többségük szinte biztosan az ellen szavazna, aki kivezette / kivezetné őket az unióból.

brexit_flag_1280

c) Az uniós piachoz történő csökkentett hozzáférés ártani fog a gazdaságnak, már maga a lehetőség, hogy a britek kilépnek, elindított olyan folyamatokat, amik az idei második félévben már recesszióhoz vezethetnek – gondoljunk csak arra, hogy a nagyobb világcégek elkezdik áthelyezni központjaikat Londonból más európai nagyvárosokba. A torik valóban egy olyan programmal vágnának bele a 2020-as választásokba, amely árt a gazdaságnak és csökkenti a munkahelyek számát?

d) Az 50. cikkely aktiválása visszafordítható! Sokan nem tudnak róla, de Nagy-Britannia azt is megteheti, hogy formálisan aktiválja az 50. cikkelyt, majd kérelmezi annak visszavonását a tényleges kilépés előtt.

A fenti feltételezéseket figyelembe véve, Theresa May kormányának az állhat leginkább érdekében, hogy megkezdik a kilépési tárgyalásokat, de ezt elhúzzák a választások utánig, nem lépnek ki ténylegesen, azaz Nagy-Britannia még 2020-ban is az EU-tagja lehet.

A 2020-ban felálló új kormánynak pedig hasonló opciói lesznek: hacsak nem egy nagy többséggel megválasztott, erősen euroszkeptikus kormány kerül hatalomra, a kilépési tárgyalások tovább húzódhatnak, életbevágóan fontos kereskedelmi tárgyalásokra hivatkozva …. határozatlan ideig.

  • Még egy problémás ügy

Forrás: Independent

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »