Hivatalosan is új elnöke van az Interpolnak

Az Interpol nemzetközi rendőri szervezet közgyűlése szerdán Dubajban a szervezet elnökévé választotta az eddig ügyvezető elnökként tevékenykedő, dél-koreai Kim Dzsong Jangot.

Jelölt volt a tisztségre továbbá Alekszandr Prokopcsuk alelnök is, de az ő megválasztását az Egyesült Államok és több európai ország is ellenezte, mégpedig Oroszország befolyásának erősödésére hivatkozva. A dubaji ülésen a 190 tagországból álló közgyűlésben Kimet 101 küldött támogatta, Prokopcsukra pedig 61-en szavaztak.

A szervezet korábbi vezetője, a kínai Meng Hung-vej októberben lemondott, mert hazájában korrupció gyanújával őrizetbe vették. Kim 2020-ig vezetheti a szervezetet, megbízatása a Meng mandátumából hátralévő időre szól.

Csangvon, 2018. november 21.
A 2018. január 23-i képen Kim Dzsong Jang, az Interpol végrehajtó bizottságának akkori első alelnöke sajtótájékoztatót tart a dél-koreai Csangvonban. Az október óta a nemzetközi rendőri szervezet ügyvezető elnökeként tevékenykedő dél-koreai Kimet november 21-én elnökké választották az Interpol dubaji közgyűlésén.
MTI/AP/Newsis/Kang Kjung Kuk

Ukrajna a szavazás előtt azzal fenyegetőzött, hogy kilép a szervezetből, ha az orosz jelöltet választják meg. Az eredmény ismeretében Kijev üdvözölte Kim győzelmét.

Amerikai demokrata és republikánus párti szenátorok egy csoportja hétfőn nyílt levelet tett közzé, arra kérve Donald Trump amerikai elnököt: gyakoroljon nyomást az Interpol közgyűlésének tagjaira, hogy ne tegyék meg az orosz alelnököt a szervezet új vezetőjévé. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő ezt a nyomásgyakorlás és egy nemzetközi szervezet választási rendszerébe történő beavatkozás ékes példájának nevezte. Ezután az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője bejelentette, hogy Washington a dél-koreai jelöltet támogatja.

Az orosz belügyminisztérium a szavazás eredményének ismeretében közölte szerdán, hogy továbbra is Prokopcsuk a nemzetközi szervezet alelnöke, aki egyben 2011 óta az Interpol oroszországi központi irodájának vezetője is.

Augusztusban amerikai szenátorok azt javasolták, hogy korlátozzák Oroszország jogát az Interpol vörös (nemzetközi) körözési listájának rendszerének igénybevételére. Úgy vélték, hogy azoktól a személyektől, akik ellen az Interpol Oroszország kérésére nemzetközi körözést rendelt el, nem kellene megtagadni a beutazást jogát az Egyesült Államokba, és nem kellene elutasítani politikai menedékjog iránti kérelmüket, ugyanis szerintük Moszkva arra használja fel a szervezetet, hogy leszámoljon politikai ellenfeleivel.

Forrás: MTI/AP/dpa/Reuters/AFP

Friss hírek