Gyorsul a venezuelai kivándorlás, hárommillióan menekültek el

Már hárommillió venezuelai menekült el hazájából az országot sújtó politikai és gazdasági válság miatt. A kivándorlás fő okai közé tartozik az élelmiszer- és a gyógyszerhiány, a hiperinfláció és az erőszak. A kivándorlók többsége 2015 óta hagyta el Venezuelát – közölte csütörtökön az ENSZ.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője, William Spindler arra is felhívta a figyelmet, hogy a folyamat az elmúlt hat hónapban felgyorsult, emiatt a Venezuelával szomszédos országok terheinek könnyítésére jelentősebb nemzetközi erőfeszítésekre van szükség.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az ENSZ adatai 2018 szeptemberéig 2,6 millió kivándorlót tartanak számon, ennek kapcsán a szóvivő kiemelte, hogy a venezuelaiak legnagyobb számban továbbra is Kolumbiába és Peruba mennek. Kolumbiában jelenleg egymillió venezuelai tartózkodik, naponta mintegy 3000 fő érkezik, a bogotái kormány szerint 2021-re akár négymillió venezuelai élhet az országban, ennek költsége csaknem 9 milliárd dollár lehet.

Venezuela több mint két éve súlyos politikai és gazdasági válsággal küzd. A hatalmas olajkészletekkel rendelkező dél-amerikai ország káoszba süllyedése Nicolás Maduro baloldali elnök megválasztását követően kezdődött: Maduro az állami intervenciókkal jelentős gazdasági károkat okozott, politikai ellenfeleit pedig visszaszorította.

Az elnök a venezuelai migrációról szóló számadatokat álhírnek minősítette, szerinte ezek a kimutatások csak arra szolgálnak, hogy okot adjanak a külföldieknek beavatkozni Venezuela belügyeibe.

Utasok várakoznak egy lezárt caracasi metrómegállónál 2018. augusztus 30-án. A venezuelai fővárosban és környékén ismét milliók maradtak áram nélkül, Nicolás Maduro venezuelai elnök szerint szabotázs történt. (MTI/EPA/Cristian Hernandez)

Latin-Amerika, illetve a Karib-térség országainak többsége befogadja a hozzájuk érkezőket, kapacitásaik azonban korlátozottak, ezért szükség van a nemzetközi közösség reagálására is – mondta Eduardo Stein, az UNHCR-nek és a Nemzetközi Migrációs Szervezetnek (IOM) a venezuelai menekültek és migránsok ügyeiben illetékes, közös különmegbízottja.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »