Egyre több reménytelen venezuelai hagyja el hazáját

Mintegy 547 ezer venezuelai menekült el a válság elől hazájából Ecuadorba január óta – közölte William Spindler, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője egy sajtótájékoztatón Genfben pénteken. Ecuador három tartományában szükségállapotot hirdettek a venezuelai menekültáradat miatt.

Ecuadorba Kolumbián keresztül érkeznek a venezuelaiak, akiknek mintegy 20 százaléka marad csak ott, a többiek továbbmennek Peruba és Chilébe. A bogotái kormány által június közepén közölt adatok szerint több mint egymillióan érkeztek Kolumbiába Venezuelából az azt megelőző 16 hónapban.

William Spindler állítása szerint a Venezuelából Ecuadorba érkezők száma már naponta több mint 4000, szemben a korábbi mintegy 3000-rel.

„A venezuelaiak kivándorlása országukból az egyik legnagyobb tömeges népmozgás Latin-Amerika történetében” – mondta.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az UNHCR jelezte, hogy fokozza a segítségnyújtást Ecuadorban, és növeli jelenlétét a kulcsfontosságú határátkelőhelyeknél. Az UNHCR szóvivőjének elmondása szerint sok venezuelai napokig, akár hetekig vándorol, sokszor bizonytalan körülmények között, míg eljut az ecuadori határhoz. A menekültek mintegy 40 százaléka nő és gyerek, akiket – mint Spindler emlékeztetett – fokozottabban fenyeget annak veszélye, hogy szexuális erőszak, prostitúció vagy emberkereskedelem áldozatává válik.

Az ecuadori kormány szerdán szükségállapotot hirdetett Carchi, Pichincha és El Oro nevű tartományaiban a venezuelai menekültáradat miatt. 

Venezuelai menekültek Caliban, Kolumbiában 2018. július 31-én. A menekültek Ecuadorba és Peruba szeretnének eljutni.
EPA/Ernesto Guzman

Venezuela több mint két éve súlyos gazdasági és politikai válsággal küzd. A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló ország gazdasága az olajár esése és a sorozatosan hibás gazdasági döntések miatt gyakorlatilag összeomlott, az országban folyamatos a nyersanyaghiány, így gyakorlatilag leállt az ipar, a helyi fizetőeszköz, a bolivár pedig teljesen elértéktelenedett.

  • Előzmények:

Forrás: MTI/dpa/EFE/Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »