Az izraeli fintech cégek Ázsia ébredésében látják a jövőjüket

Ahogy Ázsia egyre nagyobb részén vezetik be a pénzügyi technológiákat, az ágazatban tevékenykedő izraeli vállalatok csak úgy lubickolnak a régió növekvő keresletében.

Hongkong – amely ugyebár egy globális banki központ – azok közé a városok közé tartozik, amelyek megerősítik a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni védekezést, ez pedig lehetőséget nyújt a technológiai vállalatok számára. Izrael mindeközben egy olyan dinamikus fintech szektort épített ki, amely – egy múlt héten kiadott állami kiadvány szerint – mára több mint 500 céggel büszkélkedhet.

Az AU10TIX például egy ilyen izraeli vállalat, amely villámgyors törvényszéki hitelesítésekre specializálódott. Ez többek között akkor használható, amikor egy ügyfél pénzügyi számlát nyit és az ehhez szükséges azonosító dokumentumokat online küldi el.

„Ázsia körülbelül másfél évvel ezelőtt ébredt fel” – fogalmazott a téma kapcsán Ofer Friedman, az AU10TIX marketing-alelnöke, akinek elmondása alapján az efféle technológiák iránti nyitottság jelentősen növekedett az ázsiai piacokon, például Japánban, Szingapúrban és Hongkongban. „Nyilvánvaló, hogy a kormányok a lehetőségek révén engedik a fintech virágzását” – tette hozzá.

  • A kormányzati hátszél;
  • a katonai alapú korszerűsítés, amelyet az országok biztonsági igényei ösztönöznek;
  • a dinamikus startup környezet;
  • valamint a kudarc kulturális öröksége az üzleti életben, mint tanulási lehetőség

– ezek mind-mind hozzájárulnak az izraeli fintech fejlődéshez.

Az ország viszonylag kicsi, 8,8 milliós népessége ugyanakkor korlátozott hazai piacot jelent, ami által létszükségletűvé válik a fintech vállalatok számára, hogy külföldön is megvessék a lábukat. Ez mindeddig leginkább Európát és az Egyesült Államokat jelentette, azonban Ázsia szépen gyarapodó gazdaságai és az egyre nagyobb pénzügyi megfelelőségi követelmények új lehetőségeket teremtenek.

„Az ázsiai piac egyre nagyobb mértékben növekszik” – mondta Mark Gazit, az izraeli ThetaRay vezérigazgatója, amely mesterséges intelligencia használatával segít a bankoknak és a biztosítótársaságoknak az illegális tevékenységek felderítésében. „Ráadásul már makaói kaszinóknak is KYC módszert kell alkalmazniuk” – tette hozzá, utalva a „know your customer” rövidítésre, amely a pénzmosásból származó kockázatok csökkentésének egyik leghatékonyabb eszköze (a banknak – vagy ez esetben kaszinónak – a lehető legtöbb adatot be kell gyűjtenie az ügyfélről és az ügyféltől annak érdekében, hogy tisztában legyen tevékenységével, üzleti kapcsolatainak jellegével, valamint pénzügyi szokásaival).

A legnagyobb kihívás

Ahogy a banki és pénzügyi szolgáltatások újabb és újabb formáit hagyják jóvá, ez újabb és újabb lehetőségeket jelent az izraeli fintech vállalatok számára. „Hongkong nagyon fontos célpont a számunkra, különösen most, amikor megnyitják piacukat a virtuális banki engedélyek előtt. Jelenleg cégként a legnagyobb kihívás az, hogy megbirkózzunk az egyre bővülő kereslettel” – fejtette ki Gazit.

Ester Perets Burke, az izraeli gazdasági és kereskedelmi misszió hongkongi konzulja és vezetője elmondta, hogy bár nem rendelkezik pontos számadatokkal Izrael ázsiai fintech jelenlétét illetően, ez évtől kezdődően szinte „elárasztották” a lehetséges hongongi ügyfelektől érkező kérdések.

„Akár egy bank, akár egy biztosítótársaság, de mielőtt Izraelbe mennek, felhívnak, és azt kérdezik: Tudna segíteni egy bizonyos technológia feltérképezésében?” – közölte Burke, hozzátéve, hogy sokakat a biztonság és a magánélet védelme érdekel. „Ebben nagyon erősek vagyunk” – fogalmazott egy izraeli szoftver kapcsán, amelyet számos területen – például a fizetések, az adatelemzés, a számítógépes biztonság és a pénzmosás elleni küzdelemben – alkalmaznak.

  • Korábban írtuk:

Forrás: CNBC

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »