Svájc humanitárius ügyekben bevállalta a közvetítő szerepét Irán és az USA között

Svájc hétfőn közölte, hogy olyan, humanitárius célú fizetési csatorna létesítéséről tárgyal az Egyesült Államokkal és Iránnal, amely lehetővé tenné, hogy az Irán ellen ismét elrendelt amerikai szankciók hatályba lépése után is élelmiszert és gyógyszert szállíthassanak az országba.

A svájci kormány gazdasági államtitkársága (SECO) egy elektronikus levelében azt írta, hogy Svájc ragaszkodik gazdasági érdekeinek védelméhez, és szoros figyelemmel kíséri a helyzet alakulását. A szövetségi kormány különösen a humanitárius területen kiáll amellett, hogy szavatolja a svájci élelmiszer- és gyógyszertermékek eljuttatását.

Az ügyben kapcsolatban állnak az illetékes amerikai hatóságokkal, az Európai Unióval, Iránnal és meg nem nevezett svájci vállalatokkal, hogy egy humanitárius fizetési csatornát hozzanak létre. A SECO szóvivője nem kívánt további részletekkel szolgálni a tervről.

Az amerikai elnök május 8-án jelentette be, hogy kivonul az Irán és hat nyugati nagyhatalom – az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt tagja és Németország -, valamint Teherán között az iráni atomprogramról 2015-ben megkötött megállapodásból, mondván, hogy Irán kijátssza az egyezményt, amelynek értelmében lemondott az urándúsításról cserébe az ellene életbe léptetett nemzetközi büntetőintézkedések fokozatos feloldásáért. Washington egyúttal döntött az Irán elleni szankciók újbóli bevezetéséről is. Ezek első része augusztus 7-én lépett életbe, és egyebek között az iráni autóiparra, az arany- és nemesfém-kereskedelemre vonatkoznak. A többi szankció hétfőtől lép hatályba.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »