Mindenki nyert a lengyel helyhatósági választások második fordulójában

A lengyel helyhatósági választások második fordulója megerősítette, hogy a nagyvárosokban megtörhetetlen a kormányellenesség, országos szinten viszont a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) megszilárdította pozícióját – vélik a hétfőn megjelent lengyel sajtókommentárok szerzői.

A kommentárok a vasárnap este közzétett, a szavazóhelyiségeket elhagyók megkérdezése alapján készült eredményekre (exit poll) hagyatkoznak, valamint arra, hogy már hivatalossá váltak egyes városok választási eredményei. Az exit poll alapján Krakkóban és Gdanskban is megmaradnak az ellenzéki Polgári Koalíció (KO) jelöltjeként induló, régi főpolgármesterek.

A kétfordulós választáson a PiS-nek a legtöbb esetben nem sikerült leváltania a nagyvárosokban több cikluson át vezető ellenzéki főpolgármestereket. A vajdasági közgyűlésekben viszont a kormánypártnak jut a legtöbb mandátum, és több vajdaságot irányíthat, mint eddig.

Gdansk, 2018. november 4.
Lech Walesa Nobel-békedíjas volt lengyel elnök leadja szavazatát a lengyelországi helyhatósági választások második fordulójában Gdanskban 2018. november 4-én.
MTI/EPA-PAP/Marcin Gadomski

A wpolityce.pl konzervatív hírportál szerkesztője, Michal Karnowski úgy fogalmaz, hogy a második fordulóban – melyben polgármestereket választottak ott, ahol az első forduló a jelöltek egyikének sem hozott több mint 50 százalékos fölényt – elillant a PiS illúziója, hogy a nagyvárosokban át lehet törni a PiS-ellenességen.

Ennek egyik oka Karnowski szerint az, hogy Lengyelországban – Magyarországtól eltérően – az ellenzéknek kedvező média a PiS 2015-ös hatalomra kerülése óta még nagyobb túlsúlyra tett szert. A választások után az egyik levonandó következtetés az, hogy meg kell erősíteni a konzervatív irányultságú lengyel médiát – véli a cikkíró, aki viszont nagyszerűnek minősíti a PiS által az országos szinten elért eredményeket.

Mint rámutatott, a kormánypárt több mint 34 százalékos – vagyis a rendszerváltás utáni lengyel helyhatósági választásokon a legmagasabb – támogatottságot ért el, hat vajdasági közgyűlésben önállóan is kormányozni képes többséget szerzett. Ha most parlamenti választásokat tartanának, a PiS maradna hatalmon – értékeli Karnowski.

Egy másik szerkesztő – szintén a wpolityce.pl hírportálon – úgy véli: a helyhatósági választási eredmények nyomán, valamint a jövő évi parlamenti választások fényében a PiS-ben nagy lesz a kísértés a változásokra. E változások többek között lényeges személycseréket foglalhatnak magukban, valamint törekvést a bel- és külpolitikai konfliktusok csillapítására, például a lengyel igazságügyi reform kapcsán, illetve a Varsó-Brüsszel vonalon – véli a kommentátor.

  • Korábbi cikkeink a témában:

A kormányt gyakran bíráló, jobbközép Rzeczpospolita napilap szerint a nagyvárosokban a PiS iránti ellenszenv sokkal erősebbnek bizonyult az önkormányzatokkal szembeni eddigi elégedetlenségnél. A szerző, Michal Szuldrzynski úgy látja: a jövő év májusában esedékes európai parlamenti, majd az őszi lengyel parlamenti választások előtt a legfontosabb kérdés az, hogy a PiS-nek sikerül-e visszanyernie a kommentátor által mérsékelt középnek minősített nagyvárosi választópolgárok többségét.

Az onet.pl című, német tulajdonú ellenzéki hírportál szerint a választási eredmények mutatják, hogy a PiS tartósan elveszítette a nagyvárosi szavazókat, de az ottani eredmények félrevezetők. Kisebb községekben a kormánypárt országszerte jól szerepelt, így a parlamenti választáson újból hatalomhoz juthat – írja Andrzej Stankiewicz. Megjegyzi: a krakkói és a gdanski eredmények nem azonosíthatóak az ellenzéki Polgári Koalíció (KO) győzelmével, mert az itt újból megválasztott főpolgármesterek nem a KO hivatalos jelöltjeiként, hanem csak az ellenzék támogatásával indultak.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Kilőtt a Kia nyeresége

A dél-koreai autógyártó Kia Corporation nettó profitja a tavalyi összeg több mint tízszeresére nőtt az idei második negyedévben. Az óriási ugráshoz persze a tavalyi alacsony bázis is hozzájárult, de idén igen erős a kereslet a gyártó SUV modelljei iránt.

Read More »