humanitárius

Romlik a szíriai menekülthelyzet

Az elhúzódó szíriai polgárháború egyre nagyobb áldozatokat követel a civil lakosságtól is. Több millióan kényszerültek otthonuk elhagyására a fegyveres harcok miatt. A nemzetközi szervezetek igyekeznek elhárítani a humanitárius katasztrófát, de ehhez hatalmas anyagi erőforrásokra és nemzetközi összefogásra is szükség van.

Read More »

Áru van, mégis éheznek

A hónapok óta tartó állapot a gyermekeket sújtja legjobban: zsúfolásig teltek a kórházak az alultáplált betegek miatt. Élelmiszer lenne, de a magas munkanélküliség miatt nincs pénzük a családoknak.

Read More »

Mi lesz veled, Jemen?

Úgy tűnik, a volt elnök megbuktatásával nem oldódott meg a probléma. Míg több térségben is felkelők veszik át az irányítást, országos éhínségtől tartanak. Az UNICEF humanitárius katasztrófával számol.

Read More »

AIDS, malária és tuberkulózis: merre tovább?

Az AIDS, a malária és a tuberkulózis jelentik korunk legjelentősebb egészségügyi kihívásait. A Millenniumi Fejlesztési Célok egyik fontos pontját ezek a kérdések alkotják. Nézzük, milyen változások történtek Afrikában az elmúlt tíz év során!

Read More »

Fosztogatott és segélyszervezeteket tiltott ki területéről az al-Shabaab

Al-Shabaab felkelők törtek be és fosztottak ki segélyszervezeteket Szomáliában. Védőoltásokat, a tárolásukra szolgáló hűtőberendezéseket és egyéb felszereléseket hordtak el a helyi irodákból. A fosztogatáson kívül 16 segélyszervezetet tiltottak ki az ellenőrzésük alatt tartott területekről, köztük az ENSZ élelmezési egységét és az UNICEF-et, ellehetetlenítve az éhínség elleni küzdelmet.

Read More »

Kedvező változás a szomáliai éhínség kérdésében

Az ENSZ három szomáliai régiót vett le az éhínségtől sújtott övezetek listájáról. Az örvendetes hír megerősíti, hogy mind az éhező emberek száma, mind a halálozási adatok csökkenő tendenciát mutatnak, hála a nemzetközi összefogásnak - korai lenne azonban az ünneplés

Read More »