Közeledik egymáshoz az USA és Nagy-Britannia

Theresa May brit kormányfő és Donald Trump amerikai elnök az Egyesült Királyság uniós kiválása utáni „nagy és ambiciózus” amerikai-brit szabadkereskedelmi megállapodás megkötéséről tárgyalt szerdán New Yorkban – közölte May hivatala.

Egy ilyen kereskedelmi megállapodás segíthet kiegyenlíteni a Brexit okozta kedvezőtlen gazdasági hatásokat Nagy-Britanniában. May kormánya a Brexit egyik előnyének azt tartja, hogy London szabadon köthet megállapodásokat más országokkal az EU beleszólása nélkül.

May hivatala közölte: az amerikai elnök és a brit kormányfő kifejezték szándékukat egy szerteágazó szabadkereskedelmi egyezmény létrehozására. Egyetértettek abban, hogy a Brexit erre remek lehetőséget biztosít.

Ha Trump bizonyíthatóan támogat egy ilyen kezdeményezést, az megnyugtathatja May bírálóit és a pénzügyi piacot, szerintük ugyanis a brit miniszterelnök kilépési terve nem működőképes és súlyos zavart okozhat a financiális szektorban, ha az ország megállapodás nélkül lép ki az EU-ból.

Theresa May brit miniszterelnök (b) és Donald Trump amerikai elnök (j) kétoldalú megbeszélést folytatnak az ENSZ-közgyűlés 73. ülésszaka alatt a világszervezet New York-i székházában 2018. szeptember 26-án. (EPA/PETER FOLEY)

A Trump és May megbeszéléséről kiadott közleményében azonban a Fehér Ház nem tett említést semmilyen kereskedelmi megállapodásról, csak annyit tudatott, hogy a két vezető „globális kihívásokat” vitatott meg.

A megbeszélésre azután került sor, hogy May az ENSZ Közgyűlése előtt mondott beszédében azt hangsúlyozta, hogy a 2016-os Brexit-népszavazás nem a multilateralizmus elutasítása volt. Ezt a Reuters brit hírügynökség úgy értékelte, hogy szembe ment Trump álláspontjával, aki egy nappal korábbi felszólalásában elutasította „a globális kormányzást, ellenőrzést és uralmat”.

Brit tisztségviselők erre reagálva azt mondták: a kormányfő beszédét már javarészt azelőtt megírták, hogy May megismerkedett volna Trump felszólalásának tartalmával.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »