Trump a tünete, nem pedig oka a kereskedelmi háborúnak

Szakértők szerint az Egyesült Államok és Kína közti kereskedelmi feszültségek fokozódása független Donald Trumptól – az elnökkel vagy nélküle, előbb-utóbb mindenképpen bekövetkezett volna.

„Bár az amerikai elnök módszerei valóban súlyosbították a helyzetet, Trump csak a tünete, nem pedig okozója annak, hogy felgyorsultak az események” – mondta Dani Rodrik, a Harvard Egyetem nemzetközi politikai gazdaságtannal foglalkozó professzora. „Azt hiszem, nem szabad eltúlozni a Trump fontosságát” – tette hozzá.

„Függetlenül attól, hogy Trump az Egyesült Államok elnöke vagy sem, sok szempontból egyébként is hasonló feszültségekkel kellene szembesülnünk” – jelentette ki, rámutatva a világgazdaság strukturális problémáira, valamint a gazdasági és politikai hatalmak közti, egyre növekvő versenyre.

„Ezek természetes és széles körű reakciók arra a gazdaságpolitikára, amelyet a világ az elmúlt negyed évszázad során folytatott. Azonban tény, hogy Trump nem könnyíti meg a dolgunkat, lévén őrült módon kezeli a kialakult helyzetet” – fejtegette. Rodrik véleménye szerint csak a jéghegy csúcsa, hogy az USA-nak olyan elnöke van, aki „ösztönből” cselekszik, ugyanakkor sajnos nincs hosszú távú stratégiája.

„A legjobb példa az elnök alapvető ösztöneire az volt, mikor kijelentette: az export jó, az import rossz. Ez lefordítva: bármi, ami nekem jó, számodra rossznak kell lennie, és fordítva” – mondta a szakértő. „Másfelől ő nem az a fajta ember, aki végigviszi, amit egyszer eldöntött, könnyen eltéríthető eredeti szándékától” – zárta le gondolatmenetét.

  • A közelmúlt eseményei
Washington és Peking között éppen szélesedőben van a kereskedelmi vita. Donald Trump hétfőn este jelentette be, hogy a kormány 200 milliárd dollár értékű kínai árura vet ki védővámot, mire válaszul Peking kedden közölte, hogy 60 milliárd dollár értékű amerikai termékre vet ki pótvámot. Közben az amerikai igazságügyi minisztérium elrendelte, hogy az Egyesült Államokban is dolgozó két vezető kínai állami médium regisztráltassa magát külföldi ügynökként.

George Yeo, volt szingapúri külügyminiszter egy múlt héten az országban tartott gazdasági konferencián azt mondta, hogy a „nagy sztori” itt Kína felemelkedése volt. „A kereskedelmi háború csak a világ két legnagyobb gazdasága közti feszültségek megnyilvánulása, amely akár évekig folytatódhat” – mondta.

„Megfigyelhető egyfajta növekvő szorongás az Egyesült Államokban a kínai terjeszkedés miatt” – fogalmazott Yeo, aki jelenleg a Kerry Logistics Network logisztikai vállalat elnöke. Rámutatott arra, hogy a Fehér Ház egykori vezető stratégai tanácsadója, Steve Bannon is úgy fogalmazott a téma kapcsán, hogy „ez egy gazdasági, nem pedig kereskedelmi háború”.

„Peter Navarro szemszögéből pedig Kína általi halál” – folytatta Yeo, utalva Trump kereskedelmi főtanácsadójára, aki ezzel a címmel (Death by China) könyvet is írt, és aki évek óta hevesen kritizálja az ázsiai országot. „Nem nehéz a gazdasági háborúból politikai háborút csinálni, amiből egyenes út vezet egy valódi háborúhoz” – tette még hozzá.

„Mindkét szuperhatalomnak valamiféleképpen alkalmazkodnia kell ehhez a többpólusú világhoz. Kína mondhatná, hogy tudja hogyan kezelni gazdaságát, a Nyugatnak pedig fel kell ismernie, hogy Ázsia legnagyobb gazdaságának saját, önálló modellje van” – hangsúlyozta Rodrik.

„Másfelől azt gondolom, hogy Kínának meg kell értenie azt, hogy ő maga is az Egyesült Államok által létrehozott rendszer szabad versenyzője, és az európaiak és az amerikaiak számára is biztosítania kell bizonyos mértékű politikai teret” – mondta, hozzátéve, hogy ez egy jó példája lehetne a „békés együttélésnek”.

„Kína hosszú játékot játszik, a kérdés pedig az, hogy a világ hogyan tud alkalmazkodni egy ilyen hatalmas, új játékoshoz. Trump valójában átmeneti jelenségnek tekinthető, vannak nála sokkal mélyebb kérdések is” – fogalmazott Rodrik.

  • A kínai terjeszkedésről bővebben:

Forrás: CNBC / Kitekintő

Friss hírek

Piaci körkép: 10 éve nem volt ilyen jó a Deutsche Bank eredménye

Nagy mínuszban kezdték a napot az európai tőzsdeindexek a Fed ülés utáni kockázatkerülő hangulatban, de nyitás után erős felfelé tartó hullám indult el, és mostanra az európai indexek többsége már alig marad el tegnapi záróértékétől. A nap fő eseménye az amerikai negyedik negyedéves GDP jelentés közzététele lesz 14:30-kor.

Read More »

Nem tér magához a brit autóipar

Az SMMT csütörtöki összesítése alapján 2021-ben 34 százalékkal kevesebb autó készült a brit gyártóüzemekben, mint 2019-ben, a koronavírus-járvány előtti utolsó teljes évben. Ennél kevesebb autót utoljára 1956-ban gyártottak.

Read More »

Nem hátrált a Fed, esnek a tőzsdék

A Fed monetáris politikai döntéshozói szerda este konkrét időpont megadása nélkül jelezték a kamatemelés megkezdésének közeledtét az erősödő inflációs nyomás miatt. Bár ez önmagában nem újdonság, egyes piaci szereplők abban reménykedtek, hogy az utóbbi hetek erős korrekciója miatt a Fed esetleg lassít a tervezett monetáris szigorítás ütemezésén.

Read More »

Leave a Reply